Steagul din două steaguri

Ultima actualizare:

    Radu Drăguţ corespondenţă din Africa de Sud
Radu Drăguţ corespondenţă din Africa de Sud

Nici o altă ţară nu mai are şase culori pe steag, aşa cum e cazul Africii de Sud. Un ziarist binevoitor din Johannesburg a fost de acord să-mi spună povestea celui mai colorat steag din lume.

„În 1994, înainte de primele alegeri libere, devenise o chestiune naţională schimbarea vechiului drapel, cel care simboliza apartheidul. Astfel, în urma unui concurs naţional au fost trimise 7.000 de modele, din care au fost selecţionate şase. Cum nici unul dintre ele nu a stârnit vreun entuziasm deosebit, misiunea de crea noul steag al Africii de Sud i-a revenit şefului instituţiei heraldice, care a trebuit să găsească o soluţie contra-timp, deoarece alegerile băteau la uşă şi era nevoie de un nou drapel", spune jurnalistul, care explică şi însemnătatea culorilor.

„Creat iniţial ca un model provizoriu, steagul a fost foarte apreciat şi a rămas până azi în vigoare. Drapelul e o combinaţie între două steaguri. Cel al foştilor colonişti olandezi (roşu, alb şi albastru) şi cel al militanţilor negri din ANC (negru, galben şi verde), iar litera «Y», formată în mijlocul steagului, e simbolul păcii şi unităţii şi face legătura între cele două rase. Fiecare dintre culori avea însemnătatea ei chiar înainte de adoptarea noului steag: roşu e pentru sângele vărsat în numeroasele războaie din Africa de Sud, alb şi negru pentru cele două rase care trăiesc în Africa de Sud, verde pentru relief şi galben pentru zăcămintele de aur".

Parteneri

image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net