Specialiştii avertizează: Urmează şi alte furtuni magnetice FOTO

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Soarele a erupt în ultima perioadă nu o dată, ci de patru ori, semn că activitatea sa se înteţeşte, după aproape zece ani de acalmie. Potrivit astronomului Leon Golub de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, este prima ejecţie de masă coronară care s-a îndreptat direct către Pământ.

Potrivit astronomilor, activitatea solară va înregistra un maxim în 2011 şi 2012. Ultima perioadă de maximă activitate a Soarelui a avut loc în 2001.

Radiaţiile nu ajung aproape niciodată pe pământ, însă, particulele pot afecta sateliţii. Specialiştii sunt de părere că un astfel de eveniment a dus la defectarea satelitului Galaxy 15 în acest an.

Citeşte şi:

Dezastru! Explozia Soarelui stinge lumina pe Pământ? VIDEO

Exploziile solare din aceste zile pot afecta creierul uman

2010 este supranumit anul fenomenelor extreme!

Pământul, lovit de un «tsunami solar»

Explozie extraordinară pe Soare, vizibilă de pe Pământ!

Erupţiile solare au aruncat în spaţiu tone de plasmă, adică atomi ionizaţi, care lovindu-se de câmpul magnetic al Pământului au produs o serie de aurore boreale impresionante. Ultima astfel de erupţie a avut loc duminică.

Potrivit examiner.com, ejecţia coronară a fost surprinsă de Solar Dynamics Observatory de la NASA, o sondă spaţială lansată în luna februarie, 2010, şi care produce imagini de mare rezoluţie, atât pentru lumina din spectrul vizibil, cât şi în infraroşu şi ultraviole.

simeon stalpnicul png

Statele din America de Nord au mai multe şanse să vadă aurora, deoarece polul geomagnetic al Pământului se află în nordul Canadei şi nu la Polul Nord. Statul american Michigan s-a bucurat miercuri noaptea de un adevărat spectacol de lumini.

simeon stalpnicul png

Foto: foxnews.com

De obicei, doar regiunile din apropierea Arcticii pot vedea luminile colorate în roşu şi verde ale aurorei, însă, furtunile solare puternice  le împing de data aceasta înspre sud.

Vezi mai multe fotografii aici!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net