Spaţiul aerian al României rămâne închis!

Ultima actualizare:

    Guvernul spune că România se află în afara oricărui pericol
Guvernul spune că România se află în afara oricărui pericol

Erupţia unui vulcan din Islanda a impus cea mai mare restricţie aeriană din toate timpurile. Aproape 17.000 de zboruri au fost anulate sâmbătă în spaţiul aerian european, traficul fiind puternic perturbat de norul de praf şi cenuşă provenit din Islanda, a anunţat, sâmbătă, Organizaţia europeană pentru securitatea navigaţiei aeriene Eurocontrol, citată de AFP.

UPDATE 14.45: Compania naţională de aeroporturi Bucureşti a dat publicităţii situaţia zborurilor pentru data de 18 aprilie 2010 pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa - Aurel Vlaicu. În cazul Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti sunt anulate 109 zboruri. Companiile aeriene care au anunţat anulări de curse aeriene pentru ziua de duminică, 18.04.2010, sunt următoarele:

Tarom: înspre şi dinspre Londra, Paris, Viena, Amsterdam, Frankfurt, Munchen, Bruxelles, Zurich, Madrid, Barcelona, Valencia, Roma, Veneţia, Sofia, Istanbul, Iaşi; de asemenea dinspre Larnaca, Tel Aviv, Cairo, Beirut, Dubai, Suceava, Bacău, Cluj, Timişoara. Air France: înspre şi dinspre Paris

Air Moldova: înspre şi dinspre Chisinau

Alitalia: înspre şi dinspre Milano şi Roma

Austrian Airlines: înspre şi dinspre Viena

British Airways: înspre şi dinspre Londra

Carpatair: înspre şi dinspre Bari

EasyJet: înspre şi dinspre Madrid şi Milano

El-Al: înspre şi dinspre Tel Aviv

Finnair: înspre şi dinspre Helsinki

Fly Baboo: înspre şi dinspre Geneva

KLM: înspre şi dinspre Amsterdam

Lufthansa: înspre şi dinspre Frankfurt, Munchen, Dusseldorf, Milano

LOT: înspre şi dinspre Varşovia

Malev: înspre şi dinspre Budapesta

Swiss Air Lines: înspre şi dinspre Zurich

Turkish Airlines: înspre şi dinspre Istanbul

În cazul Aeroportului Internaţional Bucureşti Băneasa-Aurel Vlaicu sunt anulate 14 zboruri. Companiile aeriene care au anunţat anulări de curse aeriene sunt:

Blue Air: înspre şi dinspre Londra, Paris, Roma, Bergamo, Catania; sosiri de la Madrid şi Malaga

Wizz Air: plecări spre destinaţiile Londra, Roma, Dortmunt, Treviso; sosiri dinspre Roma şi Madrid

German Wings: înspre şi dinspre Stuttgart.

UPDATE 14.45: Cei de la Ministerul Mediului au spus că e foarte posibil ca de joi norul să nu mai fie alimentat de cenuşă, din cauza curenţilor de aer, şi asta chiar dacă vulcanul continuă să erupă.

De asemenea, s-a mai explicat încă o dată că la această oră, nu există niciun pericol pentru populaţie.

UPDATE 12.50: Premierul Emil Boc a declarat că spaţiul aerian rămâne închis până mâine la ora 12.00. El a mai spus că mâine dimineaţă după ora 09.00, va putea spune, în următoarea şedinţă a Comitetului de urgenţă, care dintre aeroporturi vor fi redeschise.

UPDATE 12.25: Secretarul de stat Marin Anton a spus că restricţia aeriană va fi prelungită, deşi ultimul cuvânt va fi cel al Comisiei pentru situaţii de urgenţă.

Specialiştii fac analizeze non-stop pentru a vedea dacă va fi afectată sau nu calitatea aerului, iar până la acest moment nu există absolut niciun motiv de îngrijorare, deoarece, chiar dacă norul stagnează asupra teritoriului României, el se află la o altitudine de peste 6000 de metri.

Marea Britanie şi Franţa şi-au prelungit restricţiile până mâine dimineaţă, aşă că toate aeroporturile sunt închise.

UPDATE 10.26: Restricţia aeriană expiră la ora 12.00, dar este posibil să fie prelungită. La ora 11.00, comitetul de urgenţă se va reuni într-o şedinţă pentru a discuta situaţia spaţiului aerian.

Cei de la Centrul pentru situaţii de urgenţă monitorizează calitatea aerului, iar până acum nu s-au înregistrat modificări ale acestuia. Până diseară la ora 21.00 norul se va extinde în sud, va ajunge în Italia, Grecia şi Turcia, deşi cea mai mare extindere este în nord.

UPDATE 09.28: Premierul Emil Boc a dat asigurări că nu va exista niciun pericol pentru populaţie şi nu va fi afectată calitatea aerului, cel puţin până în seara asta la ora 21.00. Specialiştii de la Ministerul Mediului testează să vadă care este cantitatea de cenuşă din aer, însă în continuare nu există niciun motiv de panică.

Se fac evaluări şi în ţările care au fost traversate până acum de nor şi se pare că în Anglia s-au semnalat depuneri de cenuşă de la erupţia de miercuri.

Din cauza intensificării vulcanului se poate vorbi de o extindere a norului. În prezent, peste 20 de ţări şi-au închis total spaţiul aerian.

UPDATE 08.25: La această oră, toate aeroporturile din România sunt închise, cel puţin până astăzi la prânz. Nu se ştie cu exactitate când se va ridica codul roşu aerian, deoarece nu se ştie exact care e concentraţia de particule şi masa de sedimente aruncate în atmosferă.

Cu toate astea, nu există niciun risc pentru populaţie, deoarece mişcarea aerului este acea de dispersie a particulelor spre nord, au spus specialişti de la Ministerul Mediului. De asemenea, ei au mai precizat că astăzi vom avea vreme bună, cer degajat şi absolut niciun motiv de îngrijorare.

Chiar dacă mâine se anunţă ploi, norul se află la altitudini de peste 6000 de metri, iar precipitaţiile sunt produse de nori sub această înălţime.

În ceea ce priveşte activitatea vulcanului, aceasta s-a intensificat, iar specialiştii care analizează acest fenomen spun că a crescut şi concentraţia de poluanţi.

SÂMBĂTĂ,17 aprilie, 2010

UPDATE 19.55: Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Cotoşman, a precizat că norul de erupţie vulacanică va acoperi sâmbătă, la ora 21.00, întreg teritoriu al României şi va persista până duminică, în jurul orei 9.00, iar oamenii nu au niciun motiv de îngrijorare în legătură cu o eventuală poluare.

Până sâmbătă, la ora 18.00, niciuna din cele din 143 de staţii de măsurare a calităţii aerului de pe teritoriul României, nu au înregistrat o eventuală poluare a aerului, a spus Cotoşman.

UPDATE 16.02: Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, sâmbătă, că norul de cenuşă care traversează România nu afectează populaţia, neexistând particule toxice până la o înălţime de 2.000 de metri. " Nu este nici cel mai mic pericol pentru populaţie vis-a-vis de norul vulcanic care traversează o bucată din România.  De la nivel zero până la două mii de metri nu este nicio particulă din norul toxic respectiv. Deci nici cea mai mică problemă pentru populaţie. Sunt probleme în zona transporturilor aeriene. Pentru populaţie, nu este cel mai mic pericol", a declarat ministrul Vasile Blaga, care a precizat că a discutat despre aceste aspecte cu reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Meteorologiei, informează Mediafax.

UPDATE 15.02: Deocamdată, vestea proastă este că nimeni nu poate sa estimeze când va trece norul şi când se va relua traficul aerian. Vestea bună este că toate analizele făcute de specialişti spun că nu s-a modificat componenţa aerului.

UPDATE 14.57: Geologi citaţi de CNN spun că activitatea vulcanului s-a intensificat

UPDATE 13.46: La această oră toate aeroporturile din nordul ţării sunt închise. Mâine, norul se va existende către estul Europei şi va ajunge în Bulgaria.

UPDATE 13.32: Premierul Emil Boc a declarat sâmbătă, la finalul şedinţei Comitetului pentru situaţii de urgenţă, reunit la Palatul Victoria, că "astăzi, la ora 21.00, norul vulcanic va acoperi întreg teritoriul României, la altitudini între 6.000 şi 10.000 de metri. Până mâine la ora 21.00 nu există niciun fel de risc de depuneri la sol a cenuşei vulcanice. Nu se reţin recomandări speciale pentru populaţie, nu există niciun fel de risc din privinţa vieţii de zi cu zi a populaţiei"

UPDATE 13.20: Norul de cenuşă acoperă România. Fenomenul va avea loc la ora 21.00, iar spaţiul aerian va fi închis la ora 18.00 cel puţin până duminică, la ora 12.00.

UPDATE 12.21: În România nu există motive de panică din cauza norului vulcanic.

Cu toate astea, dacă situaţia se schimbă negativ, iar particule de cenuşă ajung pe sol, cei de la OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) sfătuiesc lumea să stea cât mai mult în interior, iar în spaţiul deschis să poarte o mască şi haine care să le acopere pielea. De asemena, în caz de pericol, sunt sfătuiţi să nu poarte lentile de contact.

Particulele sunt dăunătoare în special pentru cei cu probleme de respiraţie.

Citeşte şi:

În Maramureş s-au semnalat creşteri ale concentraţiei de dioxid de sulf

UPDATE 12.04: Specialiştii ANM spun că nu trebuie să avem motive de îngrijorare, deoarece cenuşa este la altitudini foarte mari şi astfel nu influenţează populaţia României.  Chiar dacă se aşteaptă precipitaţii astăzi, norii prezenţi pe ţara noastră nu ating asemenea altitudine, prin urmare, chiar dacă vor fi ploi, aceste nu vor împrăştia pe teritoriul ţării particule vulcanice.

UPDATE 11.12 Comitetul pentru situaţii de urgenţă se va reuni sâmbătă, la ora 12,00, la Palatul Victoria, sub conducerea premierului Emil Boc, pentru a analiza impactul norului de cenuşă vulcanică.

UPDATE 09.55: Norul de fum vulcanic va ajunge sâmbătă seara deasupra Capitalei, susţine serviciul meteo din Norvegia citat de realitatea.net şi va acoperi până duminică întreg teritoriul României. Norul vulcanic va ajunge deasupra Capitalei începând cu ora 19:00.

Spaţiul aerian sătmărean a fost închis după orele 00.00, nicio aeronavă nu decolează de pe aeroportul sătmărean până luni după-amiază.

Conform ultimelor estimări, norul vulcanic a intrat în ţara noastră în această dimineaţă, el trecând la o altitudine de 6-10.000 de metri. Conform Comitetului de Urgenţă al Guvernului, România nu va fi afectată în mod direct, populaţia fiind totuşi rugată să stea în case.

Premierul a cerut fiecărui aeroport din România ca din ora în ora să actualizeze pe propriul site cursele aeriene anulate, astfel încât pasagerii să fie din timp informaţi. "Reprogramarea biletelor de transport ţine de relaţia fiecarui client cu compania de resort, dar aeroporturile au obligaţia, şi le solicit expres acest lucru, ca din ora în ora să actualizeze cursele anulate sau care urmează să fie anulate", a afirmat primul-ministru.

Agenţiile pentru Protecţia Mediului din Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului si eventualele concentraţii de pulberi totale în suspensie  precum si pulberile în suspensie având diametru mai mic de 10 microni.

Citeşte şi:

Analiză: cum schimbă erupţiile vulcanice lumea

Norul vulcanic i-a înghesuit pe români în trenuri

8 aeroporturi din România au fost închise din cauza erupţiei vulcanului din Islanda

Norul de cenuşă ajunge vineri noapte în nord-vestul României

1816, anul fără vară din cauza erupţiei unui vulcan. Se repetă istoria? VIDEO

Funeraliile preşedintelui polonez ar putea fi amânate

Aproape 1.500 de călători afectaţi de anularea curselor aeriene

Zeci de zboruri spre şi dinspre România, anulate! Vezi lista completă!

O erupţie vulcanică a dat peste cap traficul aerian din nordul Europei - FOTO/VIDEO

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net