Vrei o casă parfumată? Uite la ce pericole te expui

Citeste tot despre: 

Miros a măr, portocală, scorţişoară sau vanilie şi se găsesc aproape în orice locuinţă. Dar ştii cât de periculoase sunt lumânările parfumate? Specialistul Click! Magdalena Ciobanu, medic pneumolog în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, ne spune cum îţi afectează sănătatea compuşii rezultaţi în urma arederii unei lumânări .

Fiecare dintre noi avem în locuinţă măcar o lumânare parfumată. Fie am cumpărat-o pentru că era frumos colorată, fie pentru că avea o aromă foarte plăcută, fie am primit-o cadou şi o păstrăm pe post de decoraţiune interioară.

Dacă o aprinzi, în casă va mirosi a vanilie, măr, scorţişoară, dar, în acelaşi timp, îţi vei pune în pericol şi sănătatea. Te-ai gândit vreo clipă cât de toxică este o banală lumănărică parfumată?

Plumbul din fitil, cel mai periculos

„Unele lumânări conţin plumb deoarece în fitil se adaugă acest metal pentru ca flacăra lumânării să fie dreaptă şi să ardă frumos.

Prin încălzire, metalul se transformă în particule foarte mici de oxizi de fier care sunt inhalate şi se depozitează în plămâni.

De aici plumbul poate trece în sânge. Nivelul crescut de plumb în sânge poate determina simptome cardio-vasculare, digestive şi de tip neurologic", ne explică medicul.

Inhalăm un pumn de chimicale şi toxine!

Lumânările şi beţişoarele parfumate pot conţine substanţe care ne afectează sănătatea. Iar acest luru a fost descoperit încă din anii 90.

„Este vorba despre substanţe care rezultă din arderea oricărui produs organic: dioxid de carbon, hidrocarburi, particule respirabile şi substanţe specifice precum plumb, zinc, esteri datorită aromelor adăugate.

De asemenea, lumânările conţin un amestec complex de ingrediente invizibile şi netichetate iar emisiile cuprind plumb, cadmiu, zinc, parfumuri sintetice, microparticule care ajung în plămâni.

Odată ce am aprins fitilul, vom inhala compuşi chimici rezultaţi în urma arderii precum acetonă, benzen, monoxid de carbon, sau xilină!", ne spune Magdalena Ciobanu.

Nu ţine o lumânare aprinsă mai mult de două ore pe zi!

Medicul pneumolog Magdalena Ciobanu ne recomandă evitarea folosirii lumânărilor şi beţişoarelor parfumate.

„În cazul în care, totuşi, dorim să folosim acest timp de odorizant trebuie să avem mare grijă.

Este recomandat să cumpărăm lumânări al căror fitil să nu conţină plumb dar şi în acest caz nu este recomandată utilizarea zilnică şi mai mult de două ore pe zi.

De asemenea, dacă aprindem lumânări parfumate trebuie să aerisim foarte des încăperea respectivă."

Copiii, cei mai afectaţi

Toxinele şi chimicalele care sunt emanate de o lumănare sau un beţigaş parfumat sunt foarte periculoase pentru cei mici.

Particulele se depun pe mobilă, pe covor, pe podea şi pe suprafeţele textile astfel încât persistă mai mult timp în locuinţe fiind antrenate de curenţii de aer.

De aceea, cei mai afectaţi sunt copiii ei fiind expuşi mai mult timp la cantităţi mai mari de toxine.

Persoanele care prezintă astm, afecţiuni respiratorii, alergii etc. Nu ar trebui să stea într-o încăpere în care se ard lumănări parfumate.

«Înlocuieşte lumânările cu uleiuri volatile naturale»

Prof. dr. Magdalena Ciobanu, medic pneumolog, Marius Nasta:

"Foarte sigură pentru sănătate este utilizarea aromoterapiei folosind uleiuri volatile naturale.

Acestea se pot adăuga într-o cantitate anume de apă şi fie se evaporă direct, fie prin încălzire.

Este adevărat că acestea nu sunt indicate persoanelor care suferă de astm, alergii sau rinită.

De asemenea, în locul lumânărilor şi beţişoarelor parfumate putem opta pentru plante aromatice precum lavandă, pelin, crenguţe de brad, frunze de mentă".

Mai citeşte:

Flacăra de la lumânare conţine milioane de particule de diamant

A venit frigul! Tu cu ce te înveleşti?

FOTO Iată câteva idei geniale cum poţi folosi camerele înguste


Loading...