Un preot îi sfătuiește pe oameni să nu mai creadă în teoriile conspirației: "Să terminăm cu prostiile!"

Ultima actualizare:

    Preotul Bogdan ChioreanFoto: Digi24
Preotul Bogdan ChioreanFoto: Digi24

Bogdan Chiorean, preot și medic, le cere oamenilor să nu mai creadă toate teoriile conspirației care circulă pe internet și care nu sunt bazate pe nicio dovadă științifică. Mai mult, astfel de teorii îi fac pe oameni să nu mai aibă deloc grijă și să se îmbolnăvească, dar și să îi pună în pericol pe alții.

Bogdan Chiorean conduce un centru de îngrijiri paliative pentru bolnavi în faza terminală în Cluj-Napoca. Acesta este șocat  este încă mai există oameni care nu cred în existența coronavirusului și care cred tot citesc pe rețelele de socializare, fără să se informeze din surse sigure.

„Eu nu pot să-mi imaginez că la ora actuală, după atâtea luni și atâtea probleme câte a creat la toate nivelurile societății acest coronavirus, încă mai sunt oameni care pun problema existenței. Putem pune orice problemă - că există costuri, că există simptome sau că nu există - dar problema existenței virusului mi se pare că nici n-ar trebui discutată măcar”, a declarat preotul Bogdan Chiorean, la Digi24.

Preotul din Cluj a observat că există o strânsă legătură între  o legătură între antivacciniști și teoriile conspiraționiste despre pandemia de Covid-19: „E un trend acum să nu mai crezi în nimic. Nici în Covid, nici în vaccinuri, în medici, în specialiști”.

"La noi rata de vaccinare scade pe an ce trece"

„Dacă ne gândim la bolile copilăriei, în special la rujeolă, în America, din 2002 nu mai există rujeolă, pentru că în 1990 a fost o epidemie cu aproximativ 10.000 de decese, cele mai multe la copii sub 5 ani, la care se adaugă copiii rămași cu sechele, cu meningo-encefalite, retard psihic, complicații, care au afectat în mod grav și definitiv calitatea vieții celor care au rămas în viață. La noi, rata de vaccinare scade, din nefericire, pe an ce trece, iar asta pentru că există tot felul de teorii conspiraționiste. Să înțelegi fiziologia, să înțelegi virusologia, să înțelegi ceea ce înseamnă un vaccin în toată complexitatea lui e o piatră de poticnire chiar și pentru cei mai mulți dintre medici. Trebuie să fii ori foarte pasionat, ori să fii de specialitate. Tocmai de aceea, să-ți iei informația doar de pe rețelele sociale, să iei o decizie care să pună în pericol viața copilului tău mi se pare un gest de un curaj, în sensul cel mai negativ. De foarte multe ori, se spune că vaccinul ar avea și efecte adverse. Da, este un lucru pe care trebuie să-l știe toată lumea. Dar dacă vă uitați, pe prospectul oricărui medicament există efecte adverse. El este un preparat chimic, care are efecte adverse, uneori deloc neglijabile. De exemplu, dacă am lua banalul algocalmin - care acum, slavă lui Dumnezeu, se dă doar la recomandarea medicului, pe rețetă - dacă citim tot prospectul, la un moment dat scrie că în anumite situații poate să conducă la deces, crește riscul de deces. Așadar, efecte adverse avem, problema este să luăm decizii informate. Am fost întotdeauna, ca și poziția Bisericii, de altfel, pentru o vaccinare, dar nu pentru o vaccinare obligatorie. (....) Multe site-uri foarte accesate în România sunt despre teoriile conspiraționiste. Se încearcă sub orice formă nevaccinarea, se transmite că vaccinul ar fi făcut din fetuși avortați, mai știu eu ce, ca să atragă oprobriul public. Haideți să terminăm cu prostiile și să ne informăm mai bine", a mai explicat Bogdan Chirean. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net