Uite cum îţi cumperi cele mai sigure produse lactate!

CLIIMA20120510_0083_1.jpg

Acordaţi o atenţie deosebită condiţiilor de depozitare în magazinul de desfacere
Citeste tot despre: 

Cumperi frecvent lapte şi produse lactate precum iaurt, chefir, brânzeturi? Ar trebui să fii foarte atent pentru că mulţi comercianţi vând produse expirate sau chiar falsificate. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor împreună cu prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spun la ce anume trebuie să fim atenţi.

Acordaţi o atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, rezultă că a început procesul de fermentare şi produsul nu mai este propriu consumului uman.

Acordaţi o atenţie deosebită condiţiilor de depozitare în magazinul de desfacere. Verificaţi dacă laptele şi produsele lactate sunt păstrate la temperatura indicată de producător. Refuzaţi să achiziţionaţi produse care au fost expuse la comercializare la alte temperaturi decât cele indicate de producător.

Solicitaţi vânzătorului, în cazul în care magazinul are asigurat sistemul de autoservire, să vă arate eticheta produsului pentru a analiza compoziţia şi încadrarea în data durabilităţii minimale.

Refuzaţi produsele dacă aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare.

Când doriţi să cumpăraţi lapte şi produse din lapte, solicitaţi informaţii suplimentare vânzătorilor cu privire la natura produselor, deoarece există cazuri în care comercianţii expun la vânzare, în acelaşi spaţiu, înlocuitori de produse lactate alături de produse lactate.

Refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale/data limită de consum modificată sau depăşită.

La cumpărarea produselor, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba, în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea sau siguranţa unui produs.

 Nu cumpăraţi lapte şi produse din lapte din locuri neautorizate! Comerciantul nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială.

«Laptele UHT se păstrează la temperatura camerei» Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi Director Institutul de Cercetări Alimentare

Laptele UHT poate fi păstrat la temperatura camerei până la expirare. Însă, dacă ai deschis cutia, e recomandat să-l consumi în aceeaşi zi sau în maximum două zile.

Evident, odată desigilată, cutia va trebui păstrată la frigider la o temperatură de 4 grade Celsius. Laptele UHT e procesat în aşa fel încât sunt distruşi toţi microbii.

Acesta se fierbe la o temperatură de 184º C, se păstrează în această stare una, două secunde, iar apoi se aduce brusc la o temperatură de 4 grade Celsius. Acest şoc termic distruge microbii dar nu degradează laptele. Laptele pasteurizat este fiert la 72-74º C însă, dacă nu e procesat corect, există riscul de a se carameliza.

ANPC a aplicat amenzi în valoare de peste 1.000.000 lei

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat în luna aprilie un amplu control privind comercializarea laptelui şi a produselor lactate. Iată ce nereguli au descoperit:

 Unt cu gust şi miros puternic de rânced;
 Telemea cu miros de fermentaţie;
 Caşcaval cu gust acru;
 Smântână cu ambalaje ce prezentau capacele bombate şi miros de acru;
 Brânză de burduf de culoarea galben-închis;
 Telemea de vacă în saramură, provenienţă Bulgaria, care prezenta grăsime vegetală în conţinut, acesta fiind un înlocuitor de produs lactat.
Înscrierea menţiunii „Nu conţine conservaţi" în ceea ce priveşte produsele la procesarea cărora este interzisă prin lege folosirea conservanţilor.
În urma controalelor efectuate, ANPC a aplicat 551 de sancţiuni contravenţionale, constând în 251 de avertismente şi 300 amenzi contravenţionale însumând 1.052.500 lei.


loading...
Loading...