Uite cum faci cele mai bune dulceţuri de sezon!

Ultima actualizare:

Cum se aleg fructele

Fructele trebuie să fie, în primul rând, coapte şi proaspete. Evită-le pe cele trecute, lovite, cu coaja zbârcită, plesnită sau crăpată, care prezintă pete sau lovituri. De asemenea, este indicat să nu le cumperi prea moi dar nici prea tari.

Atenţie şi la codiţă! Aceasta nu trebuie să fie verde pentru că un fruct cu codiţă verde ar putea fi necopt. Fructele pentru dulceaţă sau gem trebuie să fie cât mai frumose şi sănătoase.

Merele şi perele trebuie să fie tari la atingere, coapte, de mărime medie spre mare, fără pete maronii sau lovituri.

Strugurii, fie că sunt albi sau roşii, trebuie să aibă miezul sănătos şi compact. Evită-i pe cei zemoşi şi cu bob foarte mic. Este recomandat să te uiţi cu atenţie la ciorchini şi să-i alegi pe cei cu bob mare. Crenguţele nu trebuie să fie uscate!

Prunele se aleg cu mare grijă. Este recomandat să le cumperi pe cele care au coaja compactă, lucioasă, fără a fi plesnită sau crăpată.Cumpără fructe mari, nici prea moi, nici prea tari. Culoarea trebuie să fie cât mai închisă. Acest lucru demonstrează că prunele sunt suficient de coapte.

Gutuile se aleg în funcţie de culoare: cu cât e mai galben, cu atât fructul este mai copt. Alege gutui de mărime mijlocie spre mare şi evită-le pe cele care au o tentă verde.

Alegerea conservanţilor

Conservarea alimentelor este una dintre cele mai vechi practici prin care se realizează prelungirea duratei de viaţă a diferitelor produse. În trecut se foloseau conservanţii naturali.

Astăzi se utilizează pe scară largă conservanţii artificiali, consideraţi foarte periculosi pentru că produc multe efecte secundare nedorite asupra organismului

În funcţie de tipul de conservă, se apelează la folosirea anumitor conservaţi, naturali sau artificiali.

Când îi alegeţi, fiţi atenţi la:

Zahărul - se folosește zahăr tos, de bună calitate.Conservanţii alimentari - există mai multe tipuri de conservanţi alimentari, în funcţie de tipul de conservă ce urmează a fi preparată.Aspirina - se folosea în loc de conservant.

Dulceaţă de gutui

Ingrediente: 1 kg gutui, 1 l de apă, 60 ml suc lămâie, 1 lingură coajă de lămâie, 900 g de zahăr.

Mod de preparare: Dă gutuile prin răzătoare şi pune la fiert apa. Când apa fierbe, pune gutuile, zeama şi coaja de lămâie. Dă focul mic şi lasă gutuile să fiarbă aproximativ 10 minute. Adaugă zahărul şi amestecă încet până când dulceaţa capăta o culoare cărămize şi se îngroaşă.

Gem de prune

Ingrediente: 2 kg prune, 1 kg zahăr, vanilie

Mod de preparare: Spală bine prunele, iar apoi curăţă-le de coajă şi de sâmburi. Pune-le într-un castron şi toarnă peste ele zahărul. Dă recipientul la frigider pentru 10-12 ore.

Răstoarnă apoi prunele într-o oală încăpătoare cu tot cu siropul pe care l-au lăsat şi pune oala pe foc. Amestecă încet pentru a nu strivi fructele. Adaugă vanilia, mai lasă să clocotească 15 minute, iar apoi închide focul.

Dulceaţă de struguri

Ingrediente: 1 kg boabe struguri, 1 kg zahăr, 3 linguri zeamă de lămâie, 3-4 pahare cu apă, jumătate de baton de vanilie.

Mod de preparare: Boabele se curăţă de pieliţă şi de sâmburi, iar apoi se pun la scurs pe un tifon. În timp ce strugurii de scurg de zeamă, amestecă zahărul cu apă într-o oală şi pune oala la fiert.

După primele clocote adaugă o lingură de zeamă de lămâie. Amstecă, iar apoi stinge focul. Peste acest sirop se adaugă strugurii. Se lasă câteva minute, se pune totul din nou pe foc şi se adaugă restul de zeamă de lămâie. Când e aproape gata, se adaugă şi vanilia.

Dulceaţă de pere

Ingrediente: 2 kg pere, 1 kg zahăr, 3 batoane scorţişoară, 1 lămâie, 2 linguriţe de scorţişoară pisată, 200 ml apă

Mod de preparare: Curăţă perele de coajă şi îndepărtează cotorul. Taie apoi pulpa fructului în bucăţi sau felii subţiri.

Pune-le într-un vas în care ai pus apa, zeama de la o lămâie, zahărul şi batoanele de scorţişoară. Lasă dulceaţa la foc mediu şi amestecă din când în când. În 45 de minute dulceaţa se va lega. Atunci poţi pune pudra de scorţişoară. Stinge focul şi lasă să se răcească.

Dulceaţă de mere

Ingrediente: 2 kg mere rase, 300 ml apă, 800 gr zahăr, 1 linguriţă scorţişoară, 3 aspirine

Mod de preparare: Merele curăţate de coajă şi de miez se taie felii subţiri. Pune feliile într-o oală cu 300 ml apă. Lasă la fiert 20 de minute amestecând din când în când să nu se lipească.

Pune zahărul, lasă la fiert şi amestecă în continuare. După 10 minute adaugă scorţişoara şi lasă din nou la fiert. Înainte cu 5 minute de a stinge focul, adaugă aspirinele pisate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net