Uite care sunt cele mai murdare locuri din maşina ta

Ultima actualizare:

    Nu uita mâncare  în torpedou!
Nu uita mâncare în torpedou!

Chiar dacă duci des maşina la spălătorie trebuie să ştii că autoturismul tău poate fi o adevărată sursă de îmbolnăviri şi infecţii. Cercetătorii americani, citaţi de revista Promotor, au efectuat un studiu în urma căruia au făcut un top al celor mai murdare locuri din maşină. Iată care sunt acestea şi ce trebuie să facem  pentru a ne proteja sănătatea.

Volanul, plin de bacterii

Unul dintre cele mai murdare locuri din maşină este chiar volanul, iar pe acesta se pot dezvolta colecţii întregi de microbi. Motivele sunt multe: fie conduci maşina fără să te fi spălat înainte pe mâini, fie îţi transpiră palmele, iar umiditatea atrage praful şi devine un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, fie pur şi simplu nu cureţi şi nu dezinfectezi volanul decât o dată pe an. Nu mai punem la socoteală faptul că, de multe ori, se întâmplă să mâncăm în maşină, iar resturile alimentare să păteze volanul.

Pe el se regăsesc celule moarte, sebum, grăsimi umane şi animale. Astfel, există marele pericol să te îmbolnăveşti. Mâna cu care atingi volanul o duci la gură, ochi, nas, pe faţă. Te poţi trezi cu afecţiuni oculare (conjunctivită) dermatologice sau digestive.

Spală suportul de pahare

Dacă ţi-ai montat în maşină un suport de pahare, trebuie să ştii că acesta se află pe locul doi în topul celor mai murdare locuri în autoturism.

Motivul este foarte simplu: băuturile dulci precum cafeaua sau sucurile se varsă de foarte multe ori, iar lichidul se prelinge inclusiv pe suport. Dacă petele nu sunt îndepărtate repede, ele devin un mediu numai bun pentru înmulţirea coloniilor de microbi şi bacterii.

simeon stalpnicul png

Curăţă mânerele interioare

Atenţie la mânerele de susţinere care pot fi folosite de către pasageri. De cele mai multe ori, acestea nu se curăţă şi nu se dezinfectează pentru că pur şi simplu uităm de ele. Spălăm maşina pe exterior şi în interior dar nu şi mânerele. Acestea au fost atinse, de-a lungul timpului de foarte multe persoane, deci sunt pline cu microbi şi bacterii. Poate chiar la fel ca mânerele şi barele de susţinere din mijloacele de transport în comun.

Nu uita mâncare în torpedou!

În torpedou, micul loc de depozitare din interiorul maşinii, înghesuim, câteodată, tot felul de obiecte, dar şi mâncare. De multe ori, uităm în interior alimente care se strică şi care pătează plasticul. Când ne aducem aminte, le aruncăm însă torpedoul este deja plin de bacterii. Acestea infestează şi alte obiecte: harta, lanterna, actele maşinii, încărcătorul de mobil, şerveţele etc.

Aspiră podeaua

Dacă nu e aspirată des, mocheta se umple de praf. Din cauza sistemului de ventilaţie sau a trepidaţiilor maşinii praful depus atât pe podea cât şi pe bord sau huse ajunge în aer, iar de acolo este inhalat de noi. Plin de microbi, acesta ne poate îmbolnăvi de afecţiuni ale căilor respiratorii. Ce e de făcut? Aspiră des, şterge bordul de praf şi nu uita să speli husele.

«Aeriseşte maşina dacă ai transportat persoane bolnave de gripă» Medic specialist medicină de familie Ioana Stanciu

În magazinele de specialitate sau la raioanele auto din supermarket-uri şi hypermarket-uri se găsesc o sumedenie de produse pentru curăţarea interiorului maşinii.

Foloseşte-le cu încredere şi cât mai des cu putinţă. În acelaşi timp, trebuie să avem grijă şi de propria noatră igienă şi să ne spălăm pe mâni cu apă şi săpun. Un alt aspect de care trebuie să ţinem cu toţii cont: ne aflăm în plin sezon al gripei, iar în maşina noastră pot urca persoane bolnave.

Acesta este un motiv în plus pentru care maşina trebuie bine aerisită şi bine dezinfectată: bordul, mânerele, accesoriile, toate zonele cu care intrăm, de obicei, în contact. Nu uita de husele care acoperă scaunele! Şi acestea trebuie duse la curăţătorie!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net