Tot ce trebuie să ştii despre ajutoarele la încălzire

Ultima actualizare:

    Românii care se încălzesc cu  lemne primesc şi ei ajutoare  de încălzire, însă nu şi dacă  au ferme de animaleFoto: Click!
Românii care se încălzesc cu lemne primesc şi ei ajutoare de încălzire, însă nu şi dacă au ferme de animaleFoto: Click!

A venit frigul şi ne gândim cu groază la facturile mari la gaze şi întreţinere. Ca în fiecare an, şi în acest sezon rece persoanele singure sau cu venituri mici pot solicita la primărie ajutoare pentru încălzirea locuinţei. Însă pentru asta trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Iată care sunt acestea, cum se acordă ajutoarele, cine beneficiază de ele şi ce documente trebuie să aduci!

  • Cine beneficiază de ajutoare pentru încălzire? De ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu agent termic, gaze, curent electric, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri beneficiază persoanele singure şi familiile care au venituri foarte mici şi care nu-şi permit să acopere în totalitate cheltuielile cu încălzirea pe timpul iernii. Ajutoarele se acordă doar pentru principala sursă de încălzire a locuinţei: energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale, lemne, cărbune, combustibili petrolieri.
  • Ce venituri trebuie să ai? Cuantumul ajutorului depinde însă de veniturile obţinute de solicitanţi - venitul mediu lunar – fiind luate în calcul toate veniturile obţinute cu o lună înainte de depunerea cererii. Mai mult, se va ţine cont şi de bunurile mobile şi imobile pe care le au solicitanţii. În cererea şi declaraţia pe propria răspundere pe care trebuie să le completezi, eşti obligat să menţionezi bunurile aflate în proprietate, închiriere, concesiune, comodat sau altă formă de deţinere. În plus, în ceea ce priveşte încălzirea cu energie termică, trebuie declarat numărul de camere din locuinţă. Potrivit specialiştilor avocatnet.ro, pentru obţinerea ajutorului pentru energie termică, venitul mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie de până la 786 lei, în cazul familiilor. În cazul persoanelor singure, acestea trebuie să aibă un venit de 1.082 lei. Dacă îţi încălzeşti locuinţa cu energie electrică, gaze naturale, combustibili solizi sau petrolieri, venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure trebuie să fie de cel mult 615 lei.
  • Până când se depun cererile? Toţi cei care depun cerere la primărie până pe 15 octombrie şi se încadrează în condiţiile impuse vor primi aceste ajutoare timp de 5 luni, între 1 noiembrie şi 31 martie, adică pe toată perioada sezonului rece. Totuşi, autorităţile acceptă cereri şi după data de 15 octombrie, însă tu nu vei mai beneficia de ajutor pe întregul sezon, ci în funcţie de data depunerii acestei solicitări. Mai exact, cererea pentru ajutorul de încălzire poate fi depusă oricând în intervalul 1 noiembrie – 31 martie, până la data de 20 a fiecărei luni. Astfel, dacă te adresezi primăriei până în data de 20 decembrie, vei primi ajutorul de la stat începând cu această lună. Dacă o depui după această dată, ajutorul va veni abia în luna ianuarie.
  • De ce acte ai nevoie? Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei se acordă în baza unei cereri care se depune la primăria pe raza căreia îţi ai domiciliul şi pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere. Va trebui să declari numărul membrilor familiei, veniturile acestora, bunurile deţinute. Totuşi, în anumite cazuri, reprezentanţii primăriei îţi pot solicita şi alte documente doveditoare. Actele se depun personal sau prin intermediul asociaţiei de proprietari la primăria localităţii în a cărei rază teritorială se află locuinţa ta. Atenţie! În cazul în care există suspiciuni după depunerea documentelor, ajutoarele vor fi acordate numai după o anchetă socială efectuată de serviciul public de asistenţă socială. Deci, dacă vei minţi în declaraţii, vei fi descoperit.

Prima ninsoare din acest sezon ajunge la 15 cm

În nordul  Moldovei  a nins
În nordul Moldovei a nins

Este iarnă adevărată în nordul Moldovei. Meteorologii au emis ieri o avertizare  „cod portocaliu” de ninsori şi viscol în judeţele Suceava şi Neamţ, valabilă până în această dimineaţă. În aceste zone stratul de zăpadă va depăşi 10-15 cm, se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 80 km/h. Ieri, la prânz aici erau 1 -3 grade. Şi astăzi va fi o zi foarte rece: 11 -12 grade în sud, 10 grade în vest şi centru, până la 7 grade în Moldova.

În Bucureşti, ploile au  inundat deja câteva străzi
În Bucureşti, ploile au inundat deja câteva străzi

Azi, până la ora 18.00, va fi sub avertizare ”cod galben” de ploi, vânt puternic şi temperaturi mici aproape întreaga ţară, cu excepţia judeţelor Satu Mare, Bihor, Sălaj şi Cluj. Cantităţile de apă vor depăşi 25- 30 l/mp şi izolat 50 l/mp. Hidrologii au emis o atenţionare ”cod galben” de inundaţii pentru judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Galaţi şi Tulcea, valabilă până luni seara.

Bucureştenii primesc căldură de luni, 12 octombrie

Regia de distribuţie a agentului termic din Capitală va face azi primele probe la cald în reţeaua de termoficare, au declarat pentru Click! surse din cadru Municipalităţii. Asta înseamnă că apartamentele bucureştenilor vor fi încălzite în cazul în care administratorii blocurilor vor deschide robinetele din subsol. RADET va începe alimentarea cu căldură a blocurilor racordate la sistemul centralizat în momentul în care trei nopţi la rând se vor înregistra temperaturi de cel mult 10 grade Celsius.

În acest an, bucureştenii vor plăti 169,88 de lei pentru fiecare Gigacalorie consumată, ceea ce reprezintă 50% din costul real de producţie a agentului termic. Diferenţa e subvenţionată de Primăria Bucureşti. Anul viitor ar putea veni cu schimbări tarifare, întrucât RADET este la un pas de a deveni societate comercială, guvernată după alte reguli.

Ai anumite bunuri? Nu vezi nici un ban!

Conform legii aflate în vigoare, pe lista bunurilor care conduc la excluderea acordării ajutoarelor de încălzire se regăsesc:

  • Bunuri imobile: clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu; terenuri de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferentă, dar şi alte terenuri intravilane ce depăşesc 1.000 mp în zona urbană şi 2.000 mp în zona rurală.
  • Bunuri mobile: autoturisme, motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor adaptate pentru persoanele cu handicap; mai mult de un autoturism sau o motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani; autovehicule precum autoutilitare, autocamioane cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze, şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, cu excepţia persoanelor care locuiesc în Delta Dunării; utilaje agricole precum tractor, combină; utilaje de prelucrare agricolă precum presă de ulei, moară de cereale; utilaje de prelucrat lemnul precum gater sau alte utilaje acţionate hidraulic, mecanic sau electric;
  • Depozite bancare – în valoare de peste 3000 lei;
  • Terenuri, animale, păduri: suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depăşeşte suma de 1.000 de euro pentru persoana singură, respectiv 2.500 de euro pentru familie.
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net