Tot ce trebuie să știi dacă ești în izolare la domiciliu

batran-coronavirus-shutterstock_1681748269.jpg

bătrân izolat în casă, în pandemie
Persoanele confirmate și aflate în izolare la domiciliu trebuie să țină legătura cu DSP pe perioada celor 14 zile

Azi, pe teritoriul României, 7.935 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.421 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 20.775 de persoane sunt în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată sunt 101 de persoane. În total, aproape 30.000 de români se află la acest moment blocați în case pentru 14 zile. O perioadă plină de incertitudini și temeri.

Cine e obligat să intre în izolare sau carantină

Potrivit legii, toți cei care au intrat în contact direct cu un bolnav confirmat sau care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat trebuie să intre în carantină fie la domiciliu, fie într-un spațiu special desemnat de autorități. Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave, dar asimptomatice. Acestea vor sta fie acasă, fie la spital.

Ce trebuie să știe bolnavii asimptomatici, izolați în case

Cei care sunt confirmați cu SARS-CoV-2 și izolați în case pentru 14 zile au parte de momente pline de incertitudini și nesiguranță. Nu pot ieși la cumpărături, iar în lipsa simptomelor, nu sunt testați nici de autorități, nici nu pot merge pe cont propriu să se testeze la centrele private. Conform PRO TV, unele clinici pot face, la cerere, recoltări la domiciliu, însă tariful poate ajunge și la 1.000 de lei. Ambulanța vine doar dacă ți se fare rău și suni la 112. „Pentru o astfel de situație, importantă este legătură cu medicul de familie și cu DSP, în speță cu cei care au efectuat ancheta epidemiologică, pentru că dacă apare orice simptomatologie, lucrurile acestea trebuie comunicate imediat, pentru a se putea testa”, a declarat la PRO TV Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Cum poate evolua boala

„Sunt situații în care un pacient asimptomatic sau ușor simptomatic evoluează favorabil, dar evoluția poate să fie din ziua a 7-a, a 8-a până în ziua a 10-a, a 11-a cu deteriorare chiar severă. Nu există o unitate de timp în care putem spune că un pacient merge spre o deteriorare severă, nu putem spune că se întâmplă cu certitudine sau că dacă el se află în spital această evoluție va putea fi limitată. Însă cu siguranță, la sfârșitul primei săptămâni, evoluția poate să fie spre severă”, a explicat pentru Digi 24 dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București.

După perioada de izolare recomandată, bolnavul infectat cu Covid-19 trebuie să repete testul. Acest lucru se face tot sub indicațiile DSP și la recomandarea medicului de legătură din spital, care l-a consultat în primele zile de la confirmarea infectării.

Loading...
 
 

Citește și

  • Centrele de testare din toată țara sunt supraaglomerate în această perioadă. Românii își fac la cerere testul pentru Covid-19, din diverse motive, fie pentru că vor să plece în vacanță, fie pentru că au intrat în contact cu cineva și vor să se asigure că nu sunt și ei purtătorii virusului. Pentru rezultate se așteaptă chiar și o săptămână. Însă adevărata problemă apare dacă rezultatul este pozitiv. Mulți nu știu ce au de făcut și intră în panică. Iată care sunt pașii de urmat!

  • În urmă cu o săptămână, la echipa franceză de rugby USA Perpignan au fost descoperiţi cinci jucători suspecţi a avea gripă nouă. Campioana şi-a amânat meciul de campionat cu Bayonne, intrând în carantină. Astăzi s-a anunţat că lucrurile au reintrat în normal.