Top 10 cele mai frecvente întrebări despre vaccinare

Ultima actualizare:

    Autoritățile ne spun cum să ne pregătim, cât de normale sunt reacțiile adverse și cât de sigur e să ne vedem cu prietenii, după rapelFoto: Inquam Photos
Autoritățile ne spun cum să ne pregătim, cât de normale sunt reacțiile adverse și cât de sigur e să ne vedem cu prietenii, după rapelFoto: Inquam Photos

Campania de vaccinare din România ia avânt, odată cu sosirea în țară a dozelor de la AstraZeneca și cu deschiderea a 180 de noi centre naționale. Pentru că interesul pentru imunizare este mare, autoritățile au ieșit în întâmpinarea oamenilor cu răspunsuri la cele mai frecvente 10 întrebări.

Cum mă pregătesc pentru vaccinare?

Nu trebuie să faci nimic deosebit înainte. Poți doar completa în avans unele documente, cum ar fi chestionarul de triaj. Acesta poate fi descărcat de pe platforma campaniei de vaccinare: https://vaccinare-covid.gov.ro/chestionar-triaj-vaccinare-adulti/.

Trebuie să port mască atunci când merg la centru?

Da. Masca e în continuare obligatorie pe stradă și în toate spațiile publice închise. În plus, imunizarea organismului împotriva virusului nu este imediată. Centrele de vaccinare îți vor solicita purtarea măștii și păstrarea distanței față de celelalte persoane.

Voi simți ceva după administrarea primei doze?

Vei simți înțepătura în sine, la fel cum ai simți la orice injecție, și ai putea avea un pic de durere locală. Deși în majoritatea cazurilor nu se înregistrează reacții adverse, unele persoane pot dezvolta roșeață și umflătură la locul injectării. Altele, ar putea avea simptome generale precum durere de cap, febră, oboseală și dureri musculare. Nu intra în panică. Acestea vor dispărea după câteva ore sau după o scurtă perioadă de timp. Pentru ameliorarea stării generale, poți utiliza medicamente antitermice obișnuite. Nu e cazul să îți iei liber de la serviciu.

Este normal să am reacții adverse?

Apariția acestor reacții reprezintă modul de manifestare a organismului față de vaccin. Înseamnă că vaccinul  funcționează, stimulează sistemul imunitar să producă anticorpii care te vor proteja împotriva infecției. Oamenii reacționează diferit la vaccinuri. Unii au reacții adverse minime sau deloc, dar asta nu înseamnă că este ceva în neregulă cu ei. Vaccinul funcționează, doar corpul reacționează într-un mod diferit.

După a doua doză, reacțiile adverse sunt mai frecvente?

Da, este posibil, având în vedere că, după prima doză, vaccinul îți pregătește sistemul imunitar, iar după a doua doză corpul tău este deja pregătit să lupte cu virusul. Astfel, reactogenitatea vaccinului este mai crescută. Nu uita că răspunsul organismului este un lucru bun și dovedește că vaccinul funcționează!

De ce trebuie să aștept 15 minute după injectare?

Timpul de așteptare este necesar pentru monitorizarea stării de sănătate a persoanei vaccinate. Această recomandare este valabilă pentru orice tip de vaccin pe care îl faci. Eventualele reacții imediate pot fi tratate cu ușurință de către personalul medical. Pentru siguranță, persoanele cu istoric de alergii vor fi monitorizate timp de 30 de minute.

Pot face doar prima doză de vaccin?

Nu. Pfizer, Moderna și AstraZeneca sunt studiate ca vaccinuri cu două doze. Prima doză oferă un anumit grad de protecție, dar beneficiile maxime se obțin doar după administrarea celei de a doua doze.

Se poate amâna rapelul?

A doua doză trebuie administrată conform recomandărilor producătorului: la 21 de zile în cazul Pfizer, la 28 de zile pentru Moderna și la 8 săptămâni pentru AstraZeneca. În situații excepționale, când persoana are anumite contraindicații, rapelul se poate amâna până la 42 de zile (în cazul Pfizer), până la 35 de zile (Moderna).

Cât durează până sunt în siguranță?

Răspunsul imun optim apare la 10-14 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Totuși, și după trebuie să respecți măsurile de prevenție.

Pot să stau cu familia și cu prietenii după ce am primit a doua doză?

Vaccinarea te protejează de boală, de dezvoltarea unor simptome, dar nu și de infectare. „Îți poți vizita prietenii ori familia, însă e indicat să respecți regulile de protecție atât timp cât autoritățile mențin aceste măsuri de siguranță. Este important să le oferim protecție celor care încă nu au fost vaccinați sau care fac parte din categoriile vulnerabile”, a transmit Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, pe site-ul oficial al campaniei. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net