Strigătul de ajutor al unui medic de la ATI: „Nu mai rezistăm mult!”

Ultima actualizare:

    După mai bine de patru luni de luptă cu virusul, medicii din prima linie sunt epuizațiFoto: Shutterstock
După mai bine de patru luni de luptă cu virusul, medicii din prima linie sunt epuizațiFoto: Shutterstock

La 26 februarie a fost anunțat primul caz de coronavirus pe teritoriul României. De atunci și până acum au trecut 134 de zile. Au trecut greu în izolare pentru toți, tineri sau bătrâni. Dar și mai greu au trecut pentru medicii care, în tot acest timp, sunt într-o luptă continuă cu virusul. Încep să se resimtă, sunt epuizați, iar acum, vara, echipați în acele combinezoane, situația este și mai grea. Cât mai pot rezista în acest ritm? Nu mult.

Cei mai afectați sunt aceia care lucrează în prima linie, medicii de la ATI, anesteziștii, infirmirele și asistentele. Laura Zarafin, medic la ATI (n.r. Anestezie și Terapia Intensivă), atrage atenția că personalul medical nu va mai putea rezista mult în acest ritm. „Lumea și-a imaginat că suntem inepuizabili și că probabil vom rezista doi ani sau un an și jumătate, cât durează pandemia. Este imposibil să reziști, mai ales că a venit și canicula. În acele echipamente te simți protejat, dar pe de altă parte nu ai voie la aerul condiționat. Vorbim de stări de epuizare fizică, de stres cardiovascular, de supraîncălzire. Eu sunt una dintre cele mai bătrâne care fac gărzi, dar până și colegele mele de 35 – 37 de ani se plâng de același lucru, că le este rău și că leșină. Avem minimum două rânduri de mănuși. Nu reușim să vedem prin viziera aburită să băgăm ghidul pe cateterul central. Cine nu a intrat niciodată într-o secție dintr-asta nu are cum să înțeleagă despre ce e vorba”, a declarat medicul pentru Mediafax.

„Leșini la propriu în acele combinezoane”

Laura Zarafin are pe pagina ei de socializare povești pe care oricine ar trebui să le citească. Poate așa devenim cu toții mai conștienți de gravitatea situației, mai responsabili. „Să vedeți ce drăguț va fi când vor pleca în masă (n.r. medicii) la odihnă puțintel, că de 4 luni suntem bătaie de joc. De 4 luni se dă în aceiași oameni. Loviturile în personalul ATI vin și dinspre cei ce „repartizează” cazurile fără să înțeleagă câte ventilatoare duce o sursă de oxigen, dar și dinspre rudele pacienților gravi care reclamă fie lipsa virusului, fie lipsa bijuteriilor celor decedați (asta cu bijuteriile este halucinantă... nu cred că există vreun medic, vreo asistentă sau infirmieră care să facă așa ceva!). Nu mai spun de asistentele și infirmierele care au răni și bube pe față de la echipament. Nu mai spun că leșini la propriu în combinezoanele alea”, scrie pe Facebook Laura Zarafin.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net