Școli deschise, dar cu testare gratuită! Condițiile cerute de părinți

Ultima actualizare:

    Elevii ar trebui testați săptămânalFoto: Shutterstock
Elevii ar trebui testați săptămânalFoto: Shutterstock

Testare obligatorie gratuită cu teste non-invazive pentru elevi și angajați, dacă școlile rămân deschise și după depășirea pragului de 6 la mie, cere Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Măsura este susținută de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitate care, potrivit edupedu.ro, punctează 3 condiții pentru ca școlile să rămână deschise: toți elevii și angajații să fie testați săptămânal, gratuit, cu teste rapide; cei care refuză să treacă în online; să se asigure intrastructura pentru predarea hibridă.

Autoritățile pregătesc teste non-invazive, pe bază de salivă

În condițiile în care nu toți părinții acceptă testarea copiilor lor, autoritățile iau în calcul introducerea testelor pe bază de salivă. „99% dintre părinți nu vor să-și testeze copiii ceea ce este trist, dar vom vedea cum facem, poate introducem testele pe bază de salivă”, a declarat miercuri premierul Florin Cîțu. Ministrul Sorin Cîmpeanu consideră că pentru astfel de teste nu ar fi nevoie de acord din partea părinților: „E o măsură de screening, nu cred că pentru această măsură de screening, care nu este un act medical, e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă. Nu cred că trebuie să exagerăm în cazul ăsta”.

O altă măsură pe care mizează autoritățile este vaccinarea, atât a copiilor, cât și a părinților și profesorilor. „Vineri vom centraliza formularele privind intenția de vaccinare a elevilor în școli, pentru ca CNCAV să poată organiza echipe mobile”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Părinții, împărțiți în două tabere

Decizia menținerii școlilor deschise indiferent de incidența cazurilor de COVID, în plin val 4 al pandemiei, a împărțit părinții în două tabere. Unii o aprobă, considerând că e cea mai bună metodă de învățare. Alții o consideră o crimă.

„Din punctul meu de vedere, menținerea deschisă a școlilor, în condițiile epidemiologice și raportat la măsurile de siguranță aplicate în România, este o crimă. Mi se pare incredibil cum, pentru suportul politic, guvernanții noștri se dedau la orice. Nu îmi dau seama ca aș putea face sa îmi pot proteja copilul, prea mic pentru a fi vaccinat, în conditiile astea. Și, fără niciun fel de răutate, nu înțeleg cum gândesc părinții disperați cu deschiderea scolilor”, a scris Mirela Tina pe grupul de Facebook „Părinții elevilor din România”. Îi răspunde o mămică pentru care școala în format fizic este cea mai bună soluție: „Toți din familie suntem vaccinați, de la părinți la bunici. Copil este prea mic pentru vaccin, însă înțeleg riscurile la care îl supun și le consider mici în comparație cu a face școala online, în clasa pregătitoare. Cred că fiecare părinte are un motiv să se afle într-o tabără sau alta. Util este să nu ne jignim reciproc, ci să căutăm soluții împreună”, scrie Gabriela Ene.

Prezentatoarea Prima TV, Livia Graur, are o fetiță în clasa a II-a. Povestește că, la școala ei, din șapte clase de a doua, cinci funcționează online din cauza apariției cazurilor de COVID. „Știu că orele online nu sunt la fel de eficiente. Dar oare merită riscul?”. Joi dimineața, o mămică s-a dus să protesteze în fața Ministerului Sănătății cu o pancartă pe care scrie „Nu vă jucați cu viața copiilor noștri la ruleta morții!”. Alături de ea a adus mici sicrie de carton.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net