Școala în valul 4. Octavian Jurma vă recomandă 8 măsuri pentru a preveni infectările

Ultima actualizare:

    Școala începe luni, 13 septembrieFoto: Shutterstock
Școala începe luni, 13 septembrieFoto: Shutterstock

În mai puțin de o lună, aproape 3 milioane de elevi vor reveni fizic pe băncile școlii. Va fi un început de an cu emoții și va continua sub semnul întrebării din cauza valului 4 al pandemiei, dat de o tulpină mult mai agresivă, mult mai contagioasă. Părinții ar trebui să ia măsuri încă de acum și să-i pregătească pe cei mici. Ce ar fi de făcut? Octavian Jurma, celebrul medic și cercetător din Timișoara, are 8 recomandări interesante.

8 măsuri pentru o școală în siguranță, de la medicul Octavian Jurma


    Octavian Jurma, medic și cercetător
Octavian Jurma, medic și cercetător

Vaccinați-vă copilul!

Dacă are peste 12 ani, pentru siguranța lui și a familiei, duceți-l la vaccinare. Încă e timp să capete imunitate. „Pfizer și Moderna dau eficiență de peste 80% după prima doză și de peste 90% la rapel. Spre deosebire de adulții care s-au imunizat în februarie-martie, copiii vaccinați acum vor avea o imunitate mai bună și vor fi mai bine pregătiți pentru valul 4”, spune Octavian Jurma.

Bula de siguranță din familie

Dacă voi, părinții, nu v-ați vaccinați, nu mai stați pe gânduri. E necesar tot pentru a proteja copilul, dar și pe voi, mai ales dacă în familie sunt bătrâni, persoane vulnerabile. „Adulții nu trebuie să fie o povară psihologică pentru copil dacă el s-ar infecta la școală, apoi și-ar îmbolnăvi familia. În plus, este rolul părinților să asigure o bulă de siguranță, un zid în jurul copilului, mai ales dacă e mic și nevaccinat”.

Cu cine socializați


    Copilul tău poate socializa în siguranță cu un grup restrâns de colegi de clasă sau cu alți prieteni vaccinațiFoto: Shutterstock
Copilul tău poate socializa în siguranță cu un grup restrâns de colegi de clasă sau cu alți prieteni vaccinațiFoto: Shutterstock

Bula de siguranță din familie poate fi extinsă la prieteni de familie și colegi de clasă. Mai exact, încercați să socializați fizic cu persoane vaccinate. „Copiii ar fi bine să nu formeze grupuri mai mari de 4-5 persoane, de preferat constante, și să se întâlnească, pe cât posibil, în spații deschise. Pot merge la mall sau la cinema, dar în ore mai puțin aglomerate. Ideal ar fi ca grupul de prieteni să fie tot dintre colegii de clasă”, recomandă cercetătorul.

Masca, cea mai importantă

La clasă, toți copiii trebuie să poarte mască, căci virusul se răspândește în primul rând prin aerosoli. Dar nu orice fel de mască. Cele textile nu protejează. „Copiii mei poartă fără probleme FFP2 inclusiv acum, vara. Să știți că pentru copiii nu e atât de greu pe cât ați crede să suporte masca”. Și dr. Mihai Craiu e de părere că școlarii pot purta fără probleme masca de protecție, făcând o comparație cu obișnuința de a accepta centura de siguranță în mașină sau casca pentru bicicletă.


    Masca nu îi deranjează pe copii așa tare cum ai credeFoto: Shutterstock
Masca nu îi deranjează pe copii așa tare cum ai credeFoto: Shutterstock

Dezinfectați banca

Din ghiozdanul copilului nu trebuie să lipsească dezinfectantul cu care își poate șterge banca și scaunul la începutul orelor. Măsura este necesară în special dacă sala de clasă e folosită prin rotație de două cicluri de elevi. „Cu dezinfectatul mâinilor nu trebuie să facem o obsesie. E suficient să se spele pe mâini când folosește toaleta, înainte de a mânca, sau când ajunge acasă”.

Instruiți-i de acum pe copii să nu mai facă schimb de lucruri

De asemenea, trebuie să le intre în reflex regulile de igienă să știe că nu e bine stea nas în nas în pauze. Cel mai mare risc e în zona elevilor de liceu, unde mobilitatea e mai mare. În clase primare și grădinițe, riscul de contaminare e mai mic, aflăm de la Octavian Jurma.

Fiți și voi, adulții, mai prudenți!

„De obicei, tindem să fim foarte stricți cu cei mici, dar mai relaxați cu noi”, spune Octavian Jurma. Purtați mască în toate spațiile publice închise, sau în aglomerație, la serviciu, la piață, inclusiv când așteptați copilul la poarta școlii.

La cel mai mic semn de boală, țineți copilul acasă

Specialistul atrage atenția că, la copii, coronavirusul se poate manifesta doar cu 1-2 simptome, ușor de confundat cu o simplă răceală: rinoree, febră, dureri de cap. „Doar că, în perioada asta, cel mai probabil este COVID, nu răceală. Astfel, la primele simptome, faceți un test rapid. Dacă nu aveți în casă, mergeți la cabinetul școlii”. Și profesorii ar trebui instruiți să facă un mic triaj epidemiologic dimineața, iar cei cu simptome să fie testați.

Dr. Mihai Craiu e mai îngrijorat pentru părinți și bunici

Copiii de grădiniță sau de școală primară se infectează de două ori mai rar decât adulții, iar boala este, în cazul lor, una ușoară, susține dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București. La nivel mondial, copiii reprezintă doar 1 până la 9% din cazurile confirmate de COVID și au un risc de spitalizare de 20 de ori mai mic decât al unui adult. Specialistul susține că ar trebui să fim îngrijorați mai degrabă de profesori și de bunicii care își duc nepoții la școală.

Doar 4% dintre copii de 12-15 ani sunt vaccinați


    Ahmed s-a vaccinat pe 7 august, chiar în ziua în care a împlinit 12 ani Foto: RO Vaccinare / Facebook
Ahmed s-a vaccinat pe 7 august, chiar în ziua în care a împlinit 12 ani Foto: RO Vaccinare / Facebook

Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, sunt vaccinați circa 30.000 de copii cu vârsta de 12-15 ani (procent de doar 4%) și aproape 145.000 de tineri cu vârsta între 16 și 19 ani. Procentul de vaccinare în rândul profesorilor este de peste 60%, „mai mult decât dublu față de media națională”, a anunțat ministrul la B1 TV.

Ce planuri au autoritățile

La 13 septembrie, școala va începe cu prezență fizică peste tot în România, promite ministrul Educației. „Avem în vedere o serie de măsuri care să facă sigure şcolile din România pentru că este inacceptabilă continuarea pierderii prin acest sistem de învăţământ online”, recunoaște Sorin Cîmpeanu. Pentru vaccinarea elevilor în învățământul preuniversitar, „se discută despre stimulente”, însă decizia nu e definitivă. Alexandru Rafila mizează pe testarea copiilor „măcar de două ori pe săptămână”. Autoritățile sunt conștiente că situația epidemiologică se poate agrava și pregătesc scenarii de funcționare, pe care le vor face publice la începutul lunii septembrie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net