Scapă de pete cu soluţii din cămară

Ultima actualizare:
Cum scoatem petele
Cum scoatem petele

De multe ori, produse la care nu te-ai fi gândit, pe care oricine le are în casă, sunt mai eficiente la scoaterea petelor de murdărie decât multe soluţii din comerţ. Sunt trucuri vechi, din bătrâni, pe bază de sare, oţet, pastă de dinţi sau bicarbonat. Iată doar câteva dintre ele.

Petele de pe covoare sau tapiţerii se curăţă dacă folosim apă minerală şi oţet. Soluţia poate fi folosită oricând, şi pentru a înviora culorile.

Petele de apă de pe mobilă dispar prin frecare cu pastă de dinţi (obligatoriu albă, niciodată gel). La petele dificile se adaugă şi puţin bicarbonat de sodiu. Se lustruieşte apoi locul cu o cârpă moale.

Petele de grăsime se curăţă uşor dacă imediat se pune peste ele pastă de dinţi, făină sau amidon. Se lasă să acţioneze câteva minute, apoi ţesătura se spală cu apă fierbinte în care s-a pus puţin detergent de vase, apoi se clăteşte.

Petele de muştar ies cu oţet. Dacă pata este de ketchup, după ce ai spălat-o cu săpun lichid, pune puţin oţet alb.  

Untul, margarina şi uleiul se îndepărtează cu pudră de talc sau cu sare, după care se aplică un produs special pentru scoaterea petelor.

Pete de cafea pe covor sau pe faţa de masă? Nimic mai simplu. Mai întâi, pune puţină sare pentru a absorbi lichidul. Şterge apoi pata cu apă oxigenată sau dozează câteva picături de lămâie sau oţet alb cu ajutorul unei pipete. La final, spală cu detergent.

Deşi este greu de crezut, pentru petele de vin roşu se poate folosi vinul alb sau orice alcool alb (ţuică, votcă, alcool pur). Aceste substanţe se toarnă pe pată, se freacă uşor, apoi se spală şi se clăteşte cu apă. Dacă pata nu a ieşit în totalitate, pune câteva păcături de amoniac pe zona umezită în prealabil şi apoi clăteşte. La final, spală folosind detergent.

Ceara de lumânare de pe faţa de masă se înmoaie întâi cu uscătorul de păr, apoi se absoarbe cu un şervet de hârtie. La sfârşit se şterge locul cu apă şi oţet.

Urmele de pix de pe canapea sau faţa de masă se elimină dacă freci locul cu un burete înmuiat în lapte.

Petele dificile din cuptor sau de pe grătar dispar dacă acţionezi înainte ca acestea să se răcească. Presară puţină sare peste urmele de grăsime şi apoi freacă folosind un burete abraziv. De asemenea, în cuptor poţi pune un vas de apă şi apoi să deschizi flacăra pentru câteva minute. Aburul creat va înmuia murdăria, iar tu o vei curăţa mai uşor.


    Cum scoatem petele
Cum scoatem petele

Şi tablourile din casa ta se umplu de praf, şi ele au periodic nevoie să fie curăţate. Pentru asta, nu ai nevoie de soluţii speciale şi scumpe. Un cartof este suficient, spune pictoriţa Mariana Calfa.

Se ia un cartof mare, se curăţă de coajă şi se şterge pânza cu felii proaspăt tăiate. Se începe dintr-un colţ, cu mişcări circulare, iar felia se înlocuieşte pe măsură ce se murdăreşte. Amidonul scoate praful şi fumul din pânză şi îi păstrează culorile. După aceea, pentru a elimina urmele de amidon, se şterge cu o cârpă udă, bine stoarsă şi se lasă pânza la uscat", explică Mariana Calfa.

Tot pentru curăţarea tablourilor mai poţi folosi aspiratorul cu peria cea mai mică. Dacă pânza şi-a mai pierdut luciul şi prospeţimea, o dată la câţiva ani poţi să o mai dai cu un strat de lac incolor. Tablourile se ţin în locuri uscate, ferite de bătaia directă a soarelui, de fumul de ţigară, de la şemineu sau de lumânări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net