Renovezi casa? Ai nevoie de autorizaţie de construire

Ultima actualizare:

    Iei amendă dacă reabilitezi singur
Iei amendă dacă reabilitezi singur

Vrei să-ţi modifici apartamentul, să renovezi, să demolezi sau să reconstruieşti? Mihai Mereuţă, specialistul Click!, îţi spune ce prevede legea şi ce lucrări nu necesită autorizaţie din partea statului.

Executarea lucrărilor de construcţii e permisă numai pe baza unei autorizaţii de construire sau de desfiinţare, emisă în condiţiile legii nr. 50/1991, la solicitarea proprietarului de imobil, teren sau construcţii identificate prin număr cadastral.

simeon stalpnicul png

Autorizaţia de construire se emite pentru: lucrări de construire, consolidare, modificare, extindere, reabilitate, schimbare de destinaţie sau de reparare.

Nu necesită autorizaţie de construire:

- reparaţii la acoperişuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora şi nici materialele din care sunt executate;

- reparaţii de tâmplărie interioară şi exterioară dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor şi ale tâmplăriei inclusiv în situaţia în care se schimbă materialele;

- reparaţii şi înlocuiri la pardoseli;

- reparaţii şi înlocuiri la finişaje interioare.

Autorizaţia, emisă de administraţia publică locală

Autorizaţia de construire se emite de către preşedinţii consiliilor judeţene, de primarul general al Capitalei, de primarii municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, ai oraşelor şi comunelor.

Termenul de eliberare a autorizaţiei e de 30 de zile de la data depunerii documentaţiei. Autorizaţia de desfiinţare se emite în aceleaşi condiţii ca şi cea de construire.

Iei amendă dacă reabilitezi singur

Izolarea termică făcută pe cont propriu nu e deloc un proces mai dificil decât atunci când îl faci la comun. Ba chiar mai simplu.

Costurile sunt similare, dar nu mai e nevoie de acordul asociaţiei de locatari. Există mai multe dezavantaje.

În primul rând, cel legal. Deşi sunt extrem de mulţi proprietari care au ales să rezolve astfel problema scurgerilor de căldură, primăriile sancţionează aceste demersuri.

Legea 261/2009 arată că se pot executa fără autorizaţie de construire lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor.

Reabilitarea pe cont propriu nu dă randament

Pentru ca lucrarea să fie cât mai greu de descoperit, firmele de termoizolare recomandă clienţilor să folosească materiale care să semene cât se poate de mult cu faţada iniţială a blocului.

Totuşi, nu este nevoie de un ochi de expert pentru găsit lucrările ilegale. Primăriile se bazează mai degrabă pe plângeri decât pe verificări în teren.

Aparent, există destul de mulţi vecini nefericiţi cu faptul că unii locatari reabilitează fără acordul lor.

Dar chiar şi cei care nu sunt descoperiţi ar putea să aibă probleme cu lucrarea în sine.

Chiar dacă este foarte bine executată, o izolare individuală nu are cum să acopere pierderile provocate de faptul că pereţii vecinilor direcţi nu sunt bine izolaţi, spun specialiştii.

Astfel, deşi lucrurile vor fi mult mai bine decât înainte de lucrări, cel care decide să izoleze pe cont propriu va fi în continuare păgubit din cauza încăpăţânării vecinilor.

Amenzile variază între 1.000 şi 100.000 lei

Costurile de reabilitare se ridică la aproximativ 1.000 euro pentru un apartament cu trei camere, dar amenzile pentru cei care sunt descoperiţi se ridică la mult mai mult de atât.

"În caz de neconformare, proprietarii de apartamente care execută lucrări individuale neautorizate riscă să fie sancţionaţi cu amendă contravenţională de la 1.000 lei la 100.000 lei (n.r. circa 24.000 euro), plus obligativitatea dezafectării anvelopării şi aducerea faţadei la starea iniţiala", ne-a spus Mihai Mereuţă.

"Primăria Sectorului 6 s-a confruntat, în ultima perioadă, cu foarte multe sesizări din partea asociaţiilor de proprietari/locatari în sensul că anumite persoane - proprietari de apartamente - execută lucrări de reabilitare termică individual, fapt ce încalcă prevederile legale", ne-au spus reprezentanţi ai Primăriei Sectorului 6.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net