A rămas cu buza umflată după ce a descoperit comoara de 500.000 de euro

Ultima actualizare:

    Iulian Enache (32 de ani) colindă împrejurimile  localităţii Goleşti  cu detectorul de metale
Iulian Enache (32 de ani) colindă împrejurimile localităţii Goleşti cu detectorul de metale

Iulian Enache a găsit, în 2013, cel mai mare tezaur monetar de argint de pe teritoriul României. Cunoscătorii au estimat că monedele otomane ar valoara până la 500.000 de euro. Vâlceanul are dreptul la o recompensă de cel puţin 30% din valoarea tezaurului.

Un tânăr a dat lovitura în 2013, în timp ce căuta meteoriţi cu detectorul de metale. Tezaurul descoperit de Iulian Enache pe un câmp din Goleşti (Vâlcea) cântăreşte 54,7 kilograme şi numără 47.295 de bani de argint din secolul al XV-lea. Enache a anunţat autorităţile, iar tezaurul a ajuns la Muzeul Naţional de Istorie. El a fost premiat de premierul Victor Ponta cu 45.000 de lei.

„Mi s-a înmânat un premiu, dar mi s-a spus că voi primi recompensa. Termenul de 18 luni, prevăzut de lege pentru acordarea recompensei, a expirat pe 4 martie 2015”, spune Enache. “Mi s-a spus că, din cauza supraaglomerării de la Muzeul Naţional de Istorie, nu s-a făcut evaluarea”.

Monedele de argint datează din  secolul al XV-lea
Monedele de argint datează din secolul al XV-lea

«Nu-mi doresc să ajung în instanţă»

Iulian Enache (32 de ani) poate da în judecată Ministerul Culturii pentru că nu şi-a primit recompensa în cel mult 18 luni. „Am văzut pe Internet că astfel de bănuţi se vând între 5 şi 20 de euro bucata. Nu-mi doresc să ajung în instanţă. Dar vreau un răspuns concret, să mi se spună când voi primi despăgubirea”, adaugă descoperitorul tezaurului monetar.

Victor Ponta l-a premiat pe vâlcean cu 45.000 de lei
Victor Ponta l-a premiat pe vâlcean cu 45.000 de lei

În Legea 182/2000 se precizează că autorii descoperirilor întâmplătoare au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea tezaurului, calculată în momentul acordării recompensei, iar în cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepţională, se poate acorda şi o bonificaţie suplimentară de până la 15% din valoarea bunului. Astfel, Enache ar putea primi până la 200.000 de euro, dacă experţii vor evalua comoara la 500.000 de euro.

După primirea premiului de 45.000 de lei de la Guvern,  vâlceanul a continuat să lucreze la benzinăria din comuna Goleşti şi să colinde dealurile din zonă cu detectorul de metale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
sorina pintea png
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net