Praznicul Înălţării Sfintei Cruci: Tradiţii pentru spor şi sănătate

Ultima actualizare:

Înălţarea Sfintei Cruci este prăznuită în fiecare an la data de 14 septembrie, în amintirea evenimentelor din anul 335, când a fost descoperită Crucea pe care a fost răstignit Iisus.În Calendarul popular, în semn de evlavie, în ziua acestui praznic împărătesc, creştinii sunt chemaţi să respecte tradiţiile moştenite din moşi strămoşi pentru a fi sănătoşi şi pentru a păstra sporul în casa lor.

Înălţarea Sfintei Cruci 2015: Să medităm asupra tradiţiile populare

Despre importanţa tradiţiilor moştenite şi împlinite din generaţie în generaţie, preotul vizionar Ioan Răceanu menţionează în cartea sa de suflet ” Să medităm la importanţa tradiţiilor populare  şi să le respectăm” :Un popor care nu-şi cunoaşte tradiţiile şi credinţele creştineşti nu este respectat de semenii săi într-un spaţiu geografic creştin.

Înălţarea Sfintei Cruci 2015: Creştinii împodobesc cu flori Crucile din bisericile parohiale

În ziua praznicului împărătesc, în semn de cinstire a Crucii celei Adevărate, în fiecare biserică Crucea este aşezată în mijlocul sfântului lăcaş. Creştinii vin să se închine la Sfânta Cruce şi s-o împodobească cu multe flori. În această zi de post, credincioşii meditează la jertfa  Mântuitorului şi se roagă pentru sănătatea tuturor membrilor familiei.

Înălţarea Sfintei Cruci 2015:  Ritualul Strugurii lui Dumnezeu

În ziua praznicului Înălţarea Sfintei Cruci, strugurii din ultima tufă de vie nu se culeg. În limbaj popular, ciorchinii neculeşi se numesc “Strugurii lui Dumnezeu” şi sunt destinaţi păsărilor cerului pentru ca acestea să nu mănânce strugurii acelor gospodari din recolta anului viitor. Totodată, în această zi, podgorenii sărbătoresc rodul noii recolte cu bucate alese, cu muzică şi băutură. 

Înălţarea Sfintei Cruci 2015: Sărbătoarea este cinstită prin post negru

Ziua Crucii, aşa cum se numeşte sărbătoarea împărătească Înălţarea Sfintei Cruci în popor, este cinstită prin post şi praznice. Mulţi credinţioşi împlinesc postul negru pentru sănătatea familiei, pentru spor şi pentru bunăstarea gospodarilor.

Înălţarea Sfintei Cruci 2015:  În această zi şerpii “dau naştere” unei pietre fermecate

În calendarul popular există credinţa că în Ziua Crucii şerpii, înainte de a se retrage în ascunzătoarele lor secrete sub pământ  se adunp mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi după acest ritual ei “dau naştere “ unei  pietre nestemate cu puteri magice. Piatra aceasta fermecată are puterea să vindece orice boală, dar poate să fie descoperită în locuri retrase numai de persoanele foarte religioase.  

Înălţarea Sfinte Cruci 2015: Se împart ofrande pentru rudele plecate în eternitate

Credincioşii sfinţesc în ziua praznicului  la biserică căni noi pline cu miere şi lapte; de toarta lor ei leagă câte un fir de aţă roşie, iar fiecare cană este acoperită cu un colac. Toate aceste ofrande se dau de pomană săracilor, în memoria rudelor decedate.

Înălţarea Sfintei Cruci 2015: În unele zone viticole începe culesul viilor

De Ziua Crucii, în unele zone viticole, unde nu s-a cules recolta acestui an, începe culesul viilor. Se mai păstrează obiceiul ca preotul parohiei să sfinţească via şi butoaiele cu vin, pentru ca şi în anul viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată.

Înălţarea Sfintei Cruci 2015: Se respetă unele restricţii alimentare

În Ziua Crucii nu se mănâncă usturoi, prune, nuci  şi pepeni, deoarece aceste alimente se aseamănă cu forma crucii.

Înălţarea Sfintei Cruci 2015 : În această zi se bat nucii şi se adună ramurile de alun

În  Ziua Crucii se bat nucii în gospodăriile în care ritualul nu a fost împlinit de Sfântă Măria Mică. Tot acum, se adună din păduri şi ramurile de alun. Tradiţia spune că atunci când sunt recoltate în Ziua Crucii, ramurile acestor fructe primesc puteri miraculoase şi  devin unelte folositoare fântânarilor, care vor să depisteze noi izvoare subterane.

Înălţarea Sfintei Cruci 2015: Se sfinţesc plantele magice

În tradiţia populară, frunzele şi florile de busuioc, menta, maghiranul şi cimbrul sunt plante magice şi se sfinţesc la biserică, iar în timpul slujbei se păstrează lângă crucea bisericii sărbătorită în fiecare lăcaş de cult ortodox.

Florile de busuioc sfinţite în această zi alină durerile, chiar şi  migrenele puternice sau durerile de dinţi. În mediul rural, cu crenguţe de busuioc aprinse se afumă bolnavii de friguri. Busuiocul se pune şi în vasele cu apă pentru păsări, în perioada epidemiilor, pentru a le ocroti de boală. 

Înălţarea Sfintei Cruci 2015 : Se împlineşte un ritual pentru  pomii neroditori

De Ziua Crucii, mai ales în Muntenia şi în Transilvania se împlineşte  un ritual pentru pomii care nu mai rodesc: gospodarii atârnă de ramurile acestor pomi cruci făcute din busuioc sfinţit la biserică şi din curpeni (tulpinile târâtoare de castraveţi şi de pepeni), sperând ca rodul să se adune şi în aceşti pomii neroditori.

Înălţarea Sfintei Cruci 2015: În această zi, prognozele  meteorologice populare se împlinesc

Prognozele meteorologice din vechime pentru Ziua Crucii se împlinesc : când cocorii se pregătesc de plecare este un semn că se răceşte vremea..

Dacă tună în această zi va fi o toamnă lungă. În schimb, dacă se adună un cârd de ciori gălăgioase, va cădea bruma. Înainte de Ziua Crucii nu este bine să se culeagă călinele, pentru că, în acest caz,  în ajunul sărbătorii,va fi o noapte geroasă. 

Ziua Crucii vesteşte că vara s-a sfârşit şi toamna îşi intră , cu adevărat, în drepturi.

Înălţarea Sfintei Cruci 2015: Un talisman norocos

O tradiţie mai nouă poate fi respectată pentru a aduce belşug în casa gospodarilor săraci.  Monedele sfinţite azi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliţă (chiar dacă este şi de carton) aduc belşug şi spor în munca de fiecare zi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net