„Pandemia e complet scăpată de sub control”. Previziunea sumbră a unui medic timișorean

spital-inquam.jpg

Ambulanțe în fața spitalului din Iași
Azi, 5 noiembrie, 12.061 de români bolnavi de coronavirus sunt internați în spitale. Dintre aceștia, 1.014 sunt la Terapie Intensivă
Foto: Inquam Photos

Ne place sau nu ne place să auzim, dar situația în România nu e deloc bună. Am ajuns să depășim 9.700 de cazuri pe zi, secțiile de Terapie Intensivă sunt pline, iar numărul deceselor nu va mai coborî sub 100 pe zi. „Pandemia e complet scăpată de sub control”, atrage atenția medicul Octavian Jurma, care propune măsuri nepopulare, dar necesare.

Azi am mai bătut un record negativ: 9.714 îmbolnăviri. Harta României se înroșește, tot mai multe județe raportează incidențe de peste 5 cazuri la mia de locuitori. Mor oameni tineri, fără comorbidități, iar spitalele sunt sufocate de pacienți (peste 12.000 de internați). Situația pare că ne cam scapă de sub control, iar medicul timișorean Octavian Jurma are, în urma calculelor sale, previziuni sumbre.

Numărul real al bolnavilor e mult mai mare 

Nu toți cei care au simptome merg să se testeze. Alții asimptomatici, nici nu știu că sunt infectați și că pot transmite boala. Astfel, numărul bolnavilor de COVID-19 este, în realitate, de 5, chiar 10 ori mai mare decât arată cifrele oficiale. „Detectăm sub 20% din cei infectați”, precizează dr. Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.  

octavian-jurma2.jpg

Dr. Octavian Jurma
Dr. Octavian Jurma face parte din grupul consultativ de experți Covid, pentru primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș
Foto: arhiva personală / Facebook

Bilanțul pandemiei, tot mai sumbru 

Medicul, care face parte dintr-un grup consultativ de experți Covid, pentru primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș, a avertizat miercuri, într-un interviu la RFI, că intrăm într-o zonă de creștere exponențială. A prognozat că de săptămâna viitoare numărul deceselor nu va scădea sub 100 zilnic și că vom avea 9.000 de cazuri pe zi. Iată că previziunea lui deja s-a adeverit. „Ne-am stabilizat la 100 și n-o să coborâm. Vă dați seama ce înseamnă 150 de morți pe zi?! Săptămâna viitoare numai cifre din astea o să vedem și apoi o să urcăm la 200 și la 250 de morți. 250 de familii pentru care e o dramă. Pe lângă morți, avem 1.000 de oameni între viață și moarte în ATI, alții care sunt în stare gravă sau îngrijorați că nu au unde să meargă. Este o stare care va crea o anxietate uriașă în populație". 

Autoritățile doar caută să ne liniștească

La televizor, auzim doar „situația e sub control”, „vom lua măsuri, stați liniștiți”. Greșit! „Pandemia este complet scăpată de sub control. Oamenii nu știu cât de gravă este situația, ca să se păzească, pentru că aud că totul este bine, o să avem vaccin, deci să ne vedem liniștiți de treaba noastră că autoritățile veghează. Eu înțeleg că nu vrei să panichezi populația, dar, pe de altă parte, când e o stare atât de gravă, să o liniștești mi se pare chiar mai grav”, e de părere dr. Octavian Jurma, care spune că e o mare discrepanță între declarațiile politice și realitatea epidemiologică. El susține că oamenii trebuie să știe adevărul, pentru a-și putea lua măsuri mai bune de protecție. Numai că nu te poți păzi de această epidemie pe cont propriu, pentru că „ea progresează exponențial în casele noastre”.

Soluția: lockdown două săptămâni

Soluția pe care o propune expertul pentru a opri înmulțirea îmbolnăvirilor ar fi un lockdown timp de două săptămâni, decizie pe care autoritățile o amână din motive politice. „Nu putem pronunța cuvântul carantină, nu le place să audă asta de la București”, i s-ar fi spus. În schimb, tot ce facem este să inundăm toate spitalele și tot sistemul medical din România cu bolnavi de Covid. „Indiferent câte spitale avem, dacă nu luăm măsuri să oprim fluxul de bolnavi în spitale, nu vom stopa valul pandemic, putem să inundăm toată Europa cu bolnavi că nu rezolvăm situația”, susține medicul.

Loading...
 
 

Citește și

  • Persoane  după gratii în carantină

    12 localități din România au intrat azi, 5 noiembrie, în carantină. Este vorba despre municipiile Gherla şi Zalău, precum şi mai multe comune din judeţele Cluj, Timiş şi Sălaj. Acestea se vor închide pentru 14 zile, a anunţat miercuri seară Grupul de Comunicare Strategică.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1