Merg pe jos 150 km pentru Maica Domnului

Ultima actualizare:

    În aşteptarea sărbătorii de Sfânta Maria, zeci de pelerini din Sălaj au plecat deja spre Mănăstirea Nicula
În aşteptarea sărbătorii de Sfânta Maria, zeci de pelerini din Sălaj au plecat deja spre Mănăstirea Nicula

Credinţa le dă putere! Peste 50 de credincioşi din Sălaj au pornit joi (11 august) dimineaţă în pelerinaj spre mănăstirea clujeană Nicula, cale de 150 de kilometri, distanţă pe care o vor străbate pe jos. Pelerinii vor fi prezenţi la manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Sfintei Maria.

Cum s-a crăpat de ziuă, 28 de localnici din comuna sălăjeană Bobota au primit binecuvântarea preotului paroh, au spus o rugăciune de călătorie şi au înconjurat de trei ori biserica din sat. Grupul a pornit apoi în pelerinaj la Nicula (Cluj), acolo unde, pe 15 august, se adună zeci de mii de oameni din toată ţara pentru a celebra Adormirea Maicii Domnului. Tot ieri dimineaţă, din satul sălăjean Derşida au plecat alţi 30 de credincioşi, având aceeaşi destinaţie. Timp de trei zile, cele două grupuri de pelerini vor parcuge pe jos 150 de kilometri. Fiecare grup are în faţă o cruce cu o coroană de flori şi cu un ştergar alb, înflorat, ce va fi purtată prin rotaţie de credincioşi. În urmă merge o căruţă, care transportă bagajele pelerinilor.Ioana Tomole are 32 de ani şi participă pentru al 15-lea an consecutiv la acest pelerinaj, alături de consăteni din Bobota. “Este o călătorie solicitantă, deşi facem popasuri dese, pentru a ne trage sufletul şi pentru a ne asigura rezervele de apă. Merg de fiecare dată cu smerenie, pentru că îmi aduce împlinire spirituală”, se confesează tânăra, pentru adevarul.ro. Cei mai mulţi dintre pelerinii din Bobota sunt tineri, cel mai mic având doar 13 ani.

Pe toată durata călătoriei, credincioşii spun rugăciuni şi cântă, făcând scurte opriri pentru a mânca pe la casele oamenilor, care îi aşteaptă în fiecare an cu masa întinsă. Pelerinii au poposit aseară în satul sălăjean Popeni, urmând să înnopteze în podurile şi în şurile oamenilor. Tot pe fân vor dormi şi la noapte, în satul Pustuţa (Cluj), iar mâine vor ajunge la destinaţie.Ei vor porni din nou la drum marţi, 16 august, urmând să parcurgă tot pe jos cei 150 de kilometri care îi despart de casă.

De Sfânta Maria, credincioşii  înconjoară mănăstirea  în genunchi şi coate
De Sfânta Maria, credincioşii înconjoară mănăstirea în genunchi şi coate

Programul slujbelor la Mănăstirea Nicula

Pelerinii n-au fost impresionaţi  de vremea rece şi ploioasă  şi au pornit ieri la drum
Pelerinii n-au fost impresionaţi de vremea rece şi ploioasă şi au pornit ieri la drum

De sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului are loc, la 14 august, pentru al cincilea an consecutiv, o procesiune, pe jos, din Gherla la Mănăstirea Nicula. Punctul de pornire va fi ca şi în anii trecuţi, Biserica Sfântul Nicolae din parcul Municipiului Gherla. La ora 13.30, credincioşii vor porni spre “Maica Domnului de la Nicula” pe traseul Biserica Sfântul Nicolae-str. Avram Iancu-str. Armenească-Autogara Gherla-str. Liviu Rebreanu-Nicula (sat)-Mânăstirea Nicula. La slujbele de la Nicula vor participa numeroşi preoţi, în frunte cu Mitropolitul Clujului, Înalt Preasfinţitul Părinte Andrei Andreicuţ. Azi, de la 6 dimineaţa, are loc Liturghia, de la ora 18.00 Vecernia şi Utrenia, iar la 21.00 Maslul. Sâmbătă, de la ora 7.00 se citeşte Acatistul Acoperământului Maicii Domnului şi se face Liturghie, la ora 18.00 Maslul, iar de la 21.00 Mezonoptica şi Utrenia. Duminică, 14 august, de la ora 7.00, Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, urmat de Liturghie, la 12.00 şi 15.00 se face Maslul, la 18.00 Litie cu Vecernie, apoi are loc Prohodul Maicii Domnului, Înconjurul bisericii cu Icoana (în jurul orei 02.00), apoi Moliftele Sfântului Vasile cel Mare. De Sfânta Maria, liturghia va avea loc la orele 5.00 şi 9 dimineaţa.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net