Ghidul pensionarului în 2021. Ce îi așteaptă pe bătrâni, dar și ce trebuie să știe românii care se pregătesc de pensionare

Ultima actualizare:

    Pensiile nu vor mai crește anul acestaFoto: Shutterstock
Pensiile nu vor mai crește anul acestaFoto: Shutterstock

Urmează să te pensionezi și vrei să știi în ce condiții? Sau ai ieșit deja din câmpul muncii și aștepți cu nerăbdare o veste bună legată de majorări? Iată care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le știi despre pensii în 2021!

Toate pensiile românilor vor fi recalculate

La sfârșitul lunii ianuarie, ministrul Muncii Raluca Turcan a anunțat că 5 milioane de pensii vor fi recalculate în următoarele 18 luni, pe baza legii în vigoare. Se dorește remedierea inechităților, urmând să fie eliminate situaţiile din prezent în care oameni cu acelaşi punctaj primesc pensii diferite. „Începem un proces de evaluare a dosarelor de pensie cu structura actuală. E un proces care aduce echitate pentru milioane de oameni într-un format sustenabil din punct de vedere economic. În paralel, pregătim o nouă lege a pensiilor, care să aducă contributivitate și echitate în sistemul de pensii, iar undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou”, a declarat Raluca Turcan.  

Cât este acum punctul de pensie? 

În acest an, punctul de pensie este de 1.442 de lei. La această valoare s-a ajuns în toamna anului 2020, după o majorare de 14%, amintește avocatnet.ro

Se vor mări pensiile anul acesta? 

Nu! Anul acesta vor fi „înghețate”, o nouă majorare de 8% fiind planificată doar din septembrie 2022. Deși legea pensiilor prevede ca de la 1 septembrie 2021 punctul de pensie să fie de 1.875, autoritățile au anunțat că în acest an nu va mai avea loc nicio majorare. Recent, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscale-bugetare, în care este prevăzut ca punctul de pensie să ajungă la 1.875 de lei începând abia cu 1 septembrie 2023. 

Care este limita de vârstă pentru pensionare? 

Vârsta minimă de pensionare se calculează în funcție de data nașterii. Astfel, bărbații care împlinesc 65 de ani în 2021 se pot pensiona pentru limită de vârstă dacă au îndeplinit condițiile minime de cotizare (cel puțin 15 ani munciți legal, stagiul complet fiind stabilit la 35 de ani). Femeile se pensionează la 61 de ani, diferit pe parcursul acestui an, în funcție de lună și de stagiul de cotizare (cel complet este de 31 de ani și șase luni). Potrivit adevarul.ro, vârsta de pensionare a femeilor creşte gradual până în anul 2030, când femeile pot ieşi la pensie la vârsta de 63 de ani, tot cu un stagiu complet de cotizare de 35 ani, ca şi în cazul bărbaţilor, şi un stagiu minim de cotizare de 15 ani, ceea ce înseamnă că pentru a putea ieşi la pensie fără penalizare femeile ar trebui să fi muncit de la 18 ani.

Cine poate cere pensionarea anticipată

Cei care au muncit sau trăit cel puțin 30 de ani în localități intens poluate pot cere pensionarea anticipată, fără penalizări. Lista care cuprinde toate localitățile intens poluate a fost actualizată în 2020.  

Ce documente sunt necesare pentru ieșirea la pensie? 

Pe site-ul CNPP este publicată lista actelor pe care trebuie să le adunați la dosar: cerere, certificat de naștere și de căsătorie (original și copie), CI,  carnet de muncă (original și copie), carnetul de asigurări sociale pentru agricultori, alte acte privind vechimea în muncă, diploma de absolvire a învățământului universitar și adeverința din care să rezulte perioada studiilor, adeverință privind sporurile cu caracter permanent din contractul de muncă, adeverință privind munca în condiții deosebite și speciale, alte acte care dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.  

Actele se pot depune online, prin e-mail, la casele teritoriale de pensii. În aceste condiții, persoanele care vor să iasă la pensie au de făcut un singur drum la casele de pensii, atunci când trebuie să ridice decizia de pensionare.  

Completarea stagiului de cotizare

Persoanele cu vârstă de pensionare și stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime, în baza unui contract încheiat cu casa teritorială de pensii, pentru o perioadă anterioară de maximum 6 ani. Conform avocatnet.ro, de la 1 septembrie 2021 intră în vigoare noua lege a pensiilor, care prevede posibilitatea de a cumpăra vechime pentru perioade care nu pot depăși 5 ani (nu trebuie să fie consecutivi).  

Cumularea pensiei cu alte venituri

Până la 31 august, pensionarii mai avea venituri din salarii, activități ca persoane fizice autorizate, bani din drepturi de autor, chirii și dividende. De la 1 septembrie, când va intra în vigoare noua lege a pensiilor, cumularea pensiei se va putea face doar cu venituri pentru care se datorează obligatoriu contribuția la asigurări de sănătate. Cumulul pensiei cu un salariu din sistemul bugetar nu va mai fi posibil.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net