«Daţi-ne banii înapoi! Ne-aţi jecmănit destul cu taxa auto»

Ultima actualizare:

    Alexandru Adam este  bucuros că a scăpat de birul  impus de statul românFoto: David Muntean
Alexandru Adam este bucuros că a scăpat de birul impus de statul românFoto: David Muntean

Taxă auto, taxă de poluare sau timbru de mediu. Acelaşi bir plătit către stat de milioane şi milioane de şoferi. Culmea, absolut inutil! Curtea de Justiţie a UE a decis că încasarea acestor dări este ilegală şi obligă statul român să restituie şoferilor până la ultimul leuţ!

Taxele aberante solicitate de stat la înstrăinarea/reînmatricularea maşinilor noi sau second hand au fost plătite de şoferi degeaba! Vestea bună este că acum le pot recupera, pentru că cei de Curtea de Justiţie a UE au declarat nelegale toate formele de până acum. Dacă cei care au achitat taxa până în 2013 au început deja să primească sumele înapoi, de acum şi timbrul de mediu în vigoare poate fi contestat.

“Este o mare bătaie de joc ce se întâmplă. Ca vânzător, eşti pe pierdere, clar! Ori că plăteşti timbrul de bună voie, ori că reduci din preţ ca să plătească cel care cumpără, ieşi tot în minus. Ca să nu mai zic că au cerut mii de euro pentru maşini de câteva sute de euro, ca un an mai târziu să se râzgândească şi să reducă la jumătate taxa asta ordinară. Unde e corectitudinea şi egalitatea între oameni? În plus, pe mine m-au obligat să plătesc pe loc, ei dau lege să îmi returneze banii în 5 ani?”, ni s-a plâns Alexandru Adam, un bucureştean în vârstă de 32 de ani, care a înstrăinat de curând un autoturism. Restituirea timbrului de mediu ar avea un impact bugetar estimat la 6,5 miliarde de lei, iar asta fără a fi calculate eventuale dobânzi sau penalizări de întârziere.Taxa auto a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la UE şi se plătea la prima înmatriculare, în funcţie de vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii. Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a suferit din nou modificări, iar Guvernul a scăzut valoarea acesteia cu o treime. De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie şi la reînmatricularea maşinilor înregistrate în România înainte de 1 ianuarie 2007, dar şi pentru cei care aduceau maşini de peste hotare. Începând cu 30 ianuarie 2012, taxa este suspendată până la 31 decembrie 2012, iar persoanele care plătiseră deja urmau să primească banii înapoi. Din 15 martie 2013 intră în vigoare timbrul de mediu, iar din acel moment taxa auto este calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii (în cazul Euro 5, Euro 4 şi Euro 3), în timp ce pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2 se ia în calcul capacitatea cilindrică. Pe de altă parte, taxa creşte pentru maşinile Euro 3 şi Euro 4 în cazul versiunilor diesel.

Puteţi recupera taxa auto printr-o simplă cerere la ANAF

Cei care au achitat taxa specială, taxa de poluare şi taxa pentru emisiile poluante, odată cu înmatricularea autovehiculelor, în perioada ianuarie 2007 – martie 2013, au început deja să-şi recupereze banii plătiţi.Cererile trebuie depuse la administraţiile finanţelor publice din zona de care aparţineţi cu domiciliul. Este vorba despre administraţiile Fiscului, unde depuneţi, anual, şi declaraţiile de venit.Ce taxe sunt restituite. Trei categorii de contribuabili vor primi banii înapoi, respectiv cei care au achitat în perioada 2007 – 2013, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule (ianuarie 2007 – 30 iunie 2008), taxa de poluare (1 iulie 2008 – 12 ianuarie 2012) şi taxa pentru emisiile poluante (13 ianuarie 2012 – 14 martie 2013).Cererile pot fi depuse până în 2020. Cererea poate fi depusă în 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a intrat în vigoare OUG nr. 40/2015, aşadar până pe 31 decembrie 2020, explică specialiştii de la Benţa Consult. Aceasta trebuie însoţită de documentele justificative. Termenul de soluţionare a cererii este de 45 zile. Dacă sunt necesare informaţii suplimentare, autoritatea fiscală notifică contribuabilul. Acesta va avea la dispoziţie 60 zile pentru a prezenta documentele suplimentare. Dacă acestea nu sunt depuse în termen, cererea va fi respinsă.Cine sunt beneficiarii. Pot solicita restituirea taxei auto persoanele fizice sau juridice respectiv persoanele fizice ce desfăşoară activităţi independente ce au achiziţionat autoturismele şi au achitat această taxă. Pentru contractele de leasing este îndreptăţit la restituirea taxei utilizatorul – persoana ce a dobândit autovehicului în baza contractului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
sticla ketchup1 jpg
cosmos 7682504 1280 jpg
condimente pixabay jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
Ziua Regalităţii  10 Mai, ziua cu triplă semnificaţie istorică jpeg
Muste insecticide larvicide capcane scaled jpg
izvorul tamaduirii ce nu ai voie sa faci in aceasta zi sfanta ca pastele 1 jpg jpeg
icoana Izvorul Tamaduirii
image
actualitate.net
image
actualitate.net