Cumperi mezeluri? Uite la ce trebuie să fii atent!

Ultima actualizare:

    Prospeţimea nu  e dată de culoare,  ci de miros
Prospeţimea nu e dată de culoare, ci de miros

Fiecare dintre noi cumpărăm şi consumăm mezeluri. Şi asta în ciuda tuturor avertismentelor date de specialiştii în nutriţie. Ştim că nu sunt sănătoase şi că ne facem rău cu mâna noastră. Cu toate acestea, mâncăm foarte des şi în cantităţi destul de mari. Specialistul în nutriţie, medicul Corina Zugravu, ne spune la ce să fim atenţi când cumpărăm mezeluri.

Fie le punem în sandviş, fie le prăjim sau chiar le folosim ca ingrediente în mâncăruri, mezelurile sunt pe masa oricărui român.

Mai ales în această perioadă, în care vremea s-a răcit, iar mulţi simt nevoia de a mânca puţin mai gras decât de obicei.

Dacă tot nu ne putem dezvăţa de o astfel de meteahnă, dacă tot mâncăm parizer, salam, crenvurşti, suncă, muşchi sau costiţă afumată, măcar ar trebui să ştim la ce să fim atenţi când le alegem din galantare.

„Când mergem la supermarket, trebuie să luăm în calcul două mari aspecte", ne spune medicul nutriţionist Corina Zugravu.

„Trebuie să fim atenţi la prospeţimea produselor şi la valoarea lor nutritivă".

Prospeţimea nu e dată de culoare, ci de miros

Dacă dorim să verificăm prospeţimea mezelurilor, nu trebuie să ne bazăm prea mult pe culoarea produselor ci, mai degrabă, pe miros.

„Pentru că mezelurile conţin arome, E-uri, nitriţi, multă apă şi coloranţi artificiali, ele vor avea o culoare roz care dă senzaţia de prospeţime. Iar acest lucru ne poate păcăli.

La ce să fim atenţi? La miros! După miros ne vom da seama imediat dacă este bine să cumpărăm sau nu produsul respectiv", explică nutriţionistul.

De asemenea, dacă produsul e lipicios e nerecomandat consumului. Nu în ultimul rând, citeşte cu mare atenţie eticheta pentru a vedea termenul de valabilitate!

Crenvurştii, cea mai scăzută valoare nutritivă

Mezelurile conţin puţină carne. Dintr-o listă de 20 de ingrediente, unul singur e carne.

În rest, sunt grăsimi, şorici, tendoane, zgârci, oase macerate, fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice, coloranţi, multă sare şi apă.

Specialiştii ne recomandă să consumăm mezeluri precum ceafă de porc, muşchi, piept tocmai pentru că ştim de unde provine ingredientul respectiv.

Dacă tot cumperi mezeluri, măcar, în loc de parizer sau crenvurşti ia piept de pui sau muşchi de porc. Asta pentru că puţini sunt cei care ştiu din ce ingrediente sunt făcuţi crenvurştii sau parizerul.

Atenţie la culoare, condimente şi umiditate!

Culoarea - Fereşte-te de mezelurile puternic colorate, care se abat foarte mult de la culoarea naturală a cărnii.

Dacă doreşti să cumperi crenvurşti de pui, gândeşte-te care e culoarea naturală a pieptului.

Condimentele - De foarte multe ori, o cantitate mare de usturoi şi condimente poate ascunde lipsa de prospeţime a cărnii.

Umiditatea - Când ajungi cu produsul acasă, priveşte cu atenţie cantitatea de apă care rămâne pe hârtia în care au fost ambalate produsele.

Sigur ai observat că e complet udă. Asta înseamnă că mezelul respectiv a fost exagerat de mult injectat cu apă, saramură etc.

Urmele de ace - La multe sortimente de şuncă se pot vedea urmele de ace prin care produsul a fost injectat cu saramură.

La kaizer injectarea se observă în locul în care grăsimea se îmbină cu stratul de carne.

«Nu daţi mezeluri copiilor!»

Corina Zugravu, medic nutriţionist

Nu cumpăraţi mezeluri pentru copii. Sunt total neindicate! Mezelurile, în special parizerul şi crenvurştii, conţin grăsimi, oase macerate, şorici, arome sintetice şi coloranţi.

Nu e indicat ca cei mici să consume mezeluri. Acestea pot fi înlocuite cu carne de pui la grătar.

Un alt sfat ar fi să cumperi mezeluri ţinând cont şi de preţul acestora.

Cu cât e mai mare, cu atât produsul conţine mai multă carne.

Nu alege produse ieftine, care se vând la promoţie pentru că nu trebuie, în cazul mezelurilor, să facem rabat de la calitate.

Un produs care conţine o cantitate mai mare de carne e evident că va avea un preţ mai ridicat faţă de un produs cu conţinut mic de carne.

Dacă observi că un produs despre care eticheta îţi spune că e de calitate dar se vinde la un preţ mic, atunci s-ar putea să te păcăleşti şi să cumperi, în loc de carne, E-uri, coloranţi, arome artificiale şi apă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
Boieri fanarioţi călare şi o trăsură cu o familie de boieri de prim rang; desen de Chevalier Auguste de Henikstein
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net