Cum scapi de părul de câine din casă

Citeste tot despre: 

Oricât de mult îţi place curăţenia în casă, oricât de des aspiri, ştergi mobila, faci şmotru, e greu când ai un „locatar” blănos, cu patru lăbuţe, care lasă păr peste tot. Mai ales primăvara şi toamna, când este sezonul năpârlirii. Pentru a scăpa mai uşor de păr, ia în calcul următoarele sfaturi.

Aspiratorul e cel mai bun prieten al tău. Când ai un animal în casă, aspiră temeinic covoarele, canapeaua şi fiecare colţişor de pardoseală. După ce ai aspirat covoarele, foloseşte o perie aspră, uşor umezită, ca să aduni părul rămas.

Pentru mochetă, poţi folosi bicarbonat de sodiu, care ajută la desprinderea cu uşurinţă a firelor de păr. Presară-l peste tot, lasă-l să acţioneze câteva minute, apoi aspiră.

Pentru canapea şi fotolii foloseşte o pereche de mănuşi de cauciuc. Umezeşte-le şi treci apoi cu mâna peste tapiţerie. Cauciucul atrage firele de păr. De asemenea, mai poţi folosi role pentru haine sau chiar o bandă de scoci.

Mai eficient este să ţii tot timpul o cuvertură peste canapea şi peste fotolii, pe care să o scuturi şi să o speli periodic.

E bine să cumperi o maşină de spălat cu program pentru eliminarea părului de animale.

Acordă atenţie igienei animalului! Nu înseamnă să-l speli mai des, ci doar să-l periezi zilnic. Multe dintre firele de păr care stau să cadă vor rămâne în perie.

Pentru a reduce căderea părului, îi poţi da animăluţului tău suplimente pe bază de acizi graşi esenţiali Omega 3 şi 6, vitamina A sau zinc. Partea proastă e că, la scurt timp după oprirea „tratamentului" năpârlirea reapare.

Limitează accesul animalului doar la o zonă din casă. Nu-l lăsa în toate camere, în special în dormitor. De asemenea, dezobişnuieşte-l să se urce cu tine în pat sau pe canapea. Dacă vezi că îi place mult într-un anumit fotoliu, „donează-i-l" lui. Pune-i acolo o păturică, pentru a nu se jerpeli dizgraţios.

Când devine periculos pentru sănătate

Nu-l lăsa cu tine în pat!

CLIIMA20131026_0086_1.jpg

Cum înlături părul de câine din casă

Atâta timp cât animalul nu e bolnav, este vaccinat şi deparazitat, părul lui nu e cu nimic mai periculos decât al omului. Ideea că, dacă îl înghiţi, ţi se lipeşte de gât sau de alte organe şi te îmbolnăveşti este doar un mit. Există totuşi aici o fărâmă de adevăr, spune medicul veterinar Daniel Lescai, şeful clinicii Ilioara.

Animalul care a mâncat carne crudă contaminată poate deveni purtător al unui parazit numit Echinococcus, care e eliminat prin fecale, dar se poate depune şi pe firele de păr. Nu trebuie să înghiţi părul, e suficient să-l mângâi pe blană şi să duci apoi mâna la gură. Boala care se va transmite omului ste numeşte hidatidoză şi constă în formarea unor chistul pe organele interne. Poate determina probleme de vederea, de concentrare, tremurături (în caz că se formează pe creier), tuse (dacă se formează pe plămâni), jenă abdominală sau senzaţie de vomă (când se formează pe ficat)", explică medicul.

loading...
Loading...