Click! îţi spune cum poţi reduce factura la căldură

Ultima actualizare:

    Dacă vrei să renunţi la repartitoare, convoacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari
Dacă vrei să renunţi la repartitoare, convoacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari

RADET a început probele cu agent termic, iar în curând caloriferele noastre vor fi din nou calde. Viorel Mazilu, directorul Elsaco Brunata Bucureşti, şi Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat, ne spun cum să ne contorizăm apartamentul, cum să folosim eficient repartitoarele şi să plătim mai puţin la căldură.

Ce este sistemul de plată pauşal?

Viorel Mazilu, directorul Elsaco Brunata Bucureşti, firmă specializată şi autorizată care se ocupă cu vânzarea şi montarea repartitoarelor de costuri, ne-a spus că, înainte de montarea acestora, plata încălzirii se făcea în mod pauşal, adică se plătea în funcţie de media consumului din bloc.

Exploatarea repartitoarelor de costuri se poate realiza numai de către persoane juridice autorizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.

Repartizarea costurilor pentru încălzire utilizând indicaţiile repartitoarelor de costuri efectuate de către persoane neautorizate atrage nulitatea repartizării respectiv a cotelor de încălzire ce revin proprietarilor.

Cum îţi pui repartitoare?

În cazul în care minimum 80% dintre locatarii unui imobil (care locuiesc în apartamente conectate la sistemul centralizat de căldură) doresc contorizarea agentului termic, asociaţia de proprietari încheie un contract de prestări servicii cu o firmă specializată şi autorizată care va monta repartitoarele.

De ce creşte factura la încălzire

„În realitate, există situaţii în care caloriferele au fost modificate sau înlocuite cu altele de dimensiuni mai mari, care consumau şi înainte de montarea repartitoarelor o cantitate mai mare de căldură, dar se plătea în funcţie de media blocului.

După montarea repartitoarelor, plata se face după consumul real al apartamentelor.

Consumul, de această dată, este influenţat şi de condiţiile reale ale apartamentului şi anume: izolarea pereţilor exteriori, tipul ferestrelor din apartament (ferestre termopan sau ferestre clasice), uşa de la intrarea în locuinţă", ne-a spus Viorel Mazilu.

Factura la încălzire poate creşte şi în cazul în care locatarii nu folosesc robineţii termostatici corespunzător: oamenii nu închid termostatul când deschid geamurile în cazul aerisirii camerelor, usucă haine pe calorifer, lasă termostatul setat pe temperatura maximă şi nu reglează termostatul în funcţie de necesarul de căldură pentru fiecare cameră. Există şi persoane care "lipesc" obiecte de mobilier lângă calorifere.

Încălzeşte camera în funcţie de nevoi

Factura la încălzire poate fi redusă în funcţie de temperatura pe care o dorim în apartament sau în fiecare cameră în parte. Astfel, reducerea temperaturii din cameră cu 1 grad duce la o scădere a consumului cu 6 %.

Cum să renunţi la contorizare

Dacă vrei să renunţi la repartitoare, convoacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari. În această şedinţă, dacă se constată că şi alţi locatari doresc să renunţe la contorizare (trebuie să existe o majoritate de 50 plus 1) atunci administraţia va trimite firmei care a montat repartitoarele o înştiinţare oficială de denunţare a contractului.

Dacă nu se întruneşte majoritatea, proprietarul trebuie să anunţe în scris asociaţia, urmând a fi declarat necontorizat. În această situaţie, calculul pentru acel apartament se va face conform metodologiei stabilite de ordinul ANRSC nr. 343, luând în calcul consumul maxim înregistrat de un apartament contorizat şi majorat cu 10%. Astfel, prin renunţarea la repartitoare, factura de încălzire a acelui apartament va fi mai mare.

«Preţul este negociabil»

Viorel Mazilu, directorul Elsaco Brunata Bucureşti, firmă specializată şi autorizată care se ocupă cu vânzarea şi montarea repartitoarelor de costuri, ne-a declarat că preţul acestora se poate încadra între 30-35 de euro pe calorifer.

simeon stalpnicul png

„La Elsaco Brunata, această sumă este negociabilă în funcţie de numărul de calorifere al blocului şi se negociază direct cu reprezentanţii asociaţiei de proprietari.

Repartitoarele şi robineţii au o garanţie de trei ani".

Ce reguli trebuie să respecţi

Dacă ai montate repartitoare de căldură, trebuie să respecţi nişte reguli pentru a nu-ţi încărca foarte mult factura la iarnă.

simeon stalpnicul png

Specialistul Click!, Mihai Mereuţă ne spune cum trebuie să procedăm.

Aerisiţi corect!

Închide robineţii termostatici înainte de a deschide ferestrele. 10-15 minute sunt suficiente pentru ca aerul proaspăt să intre în apartament fără a risipi căldura din camere.

În tot acest timp, robinetul se va regla pe poziţia antiîngheţ, după care se va reveni la starea iniţială. Dacă robineţii termostatici nu sunt închişi pe perioada aerisirii, consumurile cresc vertiginos.

Reglează diferenţiat temperatura camerelor!

Redu temperatura caloriferului înainte de a pleca de acasă. Important: nu lăsa camerele să se răcească complet pentru că energia pentru reîncălzire îţi va umfla factura.

Nu acoperi caloriferul!

Asigură-te că în faţa caloriferelor nu există draperii groase sau mobilă.

În cazul în care ai piese de mobilier aşezate în faţa caloriferului, păstrează o distanţă de minimum 30 de centimetri.

Nu usca hainele pe calorifer, ţi se va mări factura!

Curăţă şi aeriseşte caloriferul!

Pentru a te asigura că energia este folosită eficient şi economic datorită apei care circulă prin elemenţi, curăţă şi aeriseşte regulat caloriferele.

Protejează repartitorul!

Protejează repartitoarele împotriva deteriorării fizice (în special repartitoarele montate în baie).

Odată cu montarea lor, consultă un specialist pentru a vedea dacă nu este oportună montarea unor sisteme pentru echilibrarea instalaţiilor de încălzire.

Astfel, calitatea distribuţiei agentului termic în clădire va creşte considerabil şi vei înregistra chiar şi o scădere a cantităţii de energie consumată.

Mai citeşte:

Fără Certificat Energetic nu-ţi mai vinzi casa

Aşa aflaţi dacă un bloc pierde căldură

S-a spart o ţeavă în bloc? Uite cine plăteşte daunele!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net