Ce trebuie să conțină bagajul de urgență în caz de cutremur, inundație sau incendiu

Ultima actualizare:

    În cazul izbucnirii unui incendiu părăsește cât mai repede locuința, dar nu uita să iei cu tine bagajul special pregătit pentru situații de crizăsursa foto: click.ro
În cazul izbucnirii unui incendiu părăsește cât mai repede locuința, dar nu uita să iei cu tine bagajul special pregătit pentru situații de crizăsursa foto: click.ro

Nu o dată ai citit știri despre oameni care și-au pierdut agoniseala de-o viață în incendii, inundații sau cutremure. Mulți au rămas fără un acoperiș deasupra capului și doar cu hainele de pe ei. Nu au apucat să salveze nimic: acte, bani, obiecte de valoare – toate au fost mistuite de flăcări, distruse de apă sau pierdute printre dărâmături. Iată un motiv serios să-ți pregătești bagajul de urgență în caz că ești obligat să-ți părăsești locuința.

Un cutremur, un incendiu, o inundație sau chiar o alunecare de pământ îți pot distruge agoniseala de-o viața într-o clipită. De multe ori, în astfel de situații limită încerci disperat nu să-ți salvezi bunurile, ci propria viață. Iar apoi, după ce urgia a trecut, îți dai seama că nu mai ai mai rămas cu nimic. Nu mai ai banii puși deoparte la saltea, nu mai ai actele casei, polițele de asigurare, bijuteriile valoroase de la bunica, nu mai ai haine decât cele de pe tine...nici telefon nu mai ai să suni pe cineva drag. Nu mai vorbim despre cheile de la mașină, talonul, permisul, diferite alte documente și contracte. Imaginează-ți cum ar fi să te trezești într-o zi sub cerul liber încălțat doar în papuci.

Bagajul de urgență, un rucsac pe care îl iei în spate și fugi

Fiecare dintre noi ar trebui să aibă pregătit un bagaj pentru cazuri de urgență pe care să-l ia în spate din fugă. Acesta ar trebui să fie un rucsac prevăzut cu multe compartimente și buzunare sau o geantă de dimensiuni mai mari care să poată fi cărată în spate. Este recomandat ca bagajul de urgență să fie ținut undeva lângă ușa de la intrarea în locuință, pe raftul unui dulap sau în vreo cămară aflată pe hol. Iată ce ar trebui să conțină.

Bani pentru zile negre

În cazul în care nu-ți păstrezi economiile într-un cont bancar și ții banii în casă, s-ar putea să nu mai ai timp să-i iei cu tine dacă te grăbești să ieși pe ușă. Așa că, în bagajul pentru situații de urgență ar trebui să păstrezi o anumită sumă de bani, dacă nu cumva chiar toate economiile. Și cardurile bancare pot fi păstrate aici. Te vor ajuta să scoți bani din cont și să te descurci până primești ajutor de la rude, prieteni sau autorități. Imaginează-ți că-ți ia foc locuința. Banii te vor ajuta să te cazezi măcar o noapte la un hotel. 

Nu uita actele casei

Actul de proprietate al locuinței este foarte important căci reprezintă dovada faptului că tu ești proprietarul de drept al imobilului. Te va ajuta mai mult decțt crezi, mai ales dacă tocmai ce ți-ai pierdut locuința în vreo calamitate naturală.

Actele mașinii

Vorbim despre permisul tău de conducere – ar trebui să ai cel puțin o copie, despre talon – alta copie..daca nu chiar actele în original. Nu uita alte documente precum contractul de vânzare-cumpărare al autoturismului, cartea mașinii, polițele de asigurare etc. Și, evident, o dublură a cheilor.

Acte și documente personale

Copie după cartea ta de identitate dar și a tuturor membrilor familiei, certificatul tău de naștere, dar și al tuturor membrilor familiei în original, certificatul de căsătorie sau de deces al vreunei rude.

Medicamente vitale

Dacă suferi de boli de inimă, de diabet, ești hipertensiv, dacă suferi de alte afecțiuni care trebuie obligatoriu ținute sub control prin tratament medicamentos ar trebui să păstrezi medicamentele vitale într-un compartiment al bagajului tău. În caz contrar, fără aceste medicamente viața ta ar putea fi pusă în pericol. Imaginează-ți că ai tensiunea mărită și nu ai la îndemână medicamentele. Până vin ajutoare va trece ceva timp. Trusa medicală ar trebui să mai conțină șervețele umede, șervețele uscate, pansament, fașp, coprese sterile, analgezice, spirt, medicamente antiinflamatoare.

Bijuterii și mici obiecte de valoare

Într-o cutie mică sau un săculeț din material textil ai putea păstra bijuteriile familiei sau alte mici obiecte de valoare pe care dorești să le salvezi. Nu de alta, dar, în caz de vreo urgență, ai putea să le valorifici și să mai faci rost de ceva bănuți.

Alte obiecte esențiale

Ți-ar putea fi de mare ajutor o pătură mai groasă în cazul în care ai fi nevoit să petreci o noapte sub cerul liber, o sticlă cu apă, lanternă cu baterii funcționale, o agendă mică cu numere de telefon foarte importante și adrese, un telefon cu cartelă.

Mâncare

În alt buzunar al bagajului ar trebui să păstrezi mai multe conserve cu mâncare. Acestea au un termen de valabilitate foarte îndelungat și nu trebuie să stea la frigider. Alege conserve de legume și evită-le pe cele de pește.

Citește și 

https://www.click.ro/news/national/cutremure-care-au-infricosat-romania

https://www.click.ro/news/national/se-surpa-pamantul-pe-marginea-canalul...

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net