Ce nu trebuie să faci de Sfânta Parascheva. Tradiţii şi obiceiuri

Ultima actualizare:

    Pelerinii au făcut coadă de doi kilometri până la raclăfoto: arhiva personală
Pelerinii au făcut coadă de doi kilometri până la raclăfoto: arhiva personală

Credincioşii o sărbătoresc miercuri ( 14 octombrie) pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, considerată ocrotitoarea Iaşului şi a Moldovei. Tradiţiile şi obiceiurile pentru această zi s-au păstrat de-a lungul timpului, iar Click! îţi spune ce să faci şi ce să nu faci de Sfânta Parascheva dacă vrei să-ţi meargă bine.

În data de 14 octombrie a fiecărui an, credincioşii o preznuiesc pe Sfânta Parascheva, cunoscută popular ca “Sfânta Vineri de Toamnă”. În această zi se ţine post, nu se munceşte şi în tradiţia românească este ziua în care se prezice starea vremii. 

Ce să faci şi ce să nu faci de Sfânta Parascheva. Credincioşii ţin post 

În popor se spune că Sfânta Parascheva îi fereşte pe oameni de boli, de grindină, trăsnet şi pe copii îi apără de deochi. De aici, de la această percepţie, i se mai spune şi Sfânta Vineri. În această zi nu se mănâncă de dulce, nu se lucrează şi se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi. La ţară, în această zi, bătrânii nu făceau nici focul în sobă, pentru a nu atrage asupra casei lor nenorociri. De Sfânta Parascheva nu se lucrează, nici la serviciu şi nici în acasă, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi durerilor de cap. În tradiţie se spune că fetele care cos şi care spală în ziua Sfintei Parascheva vor rămâne nemăritate.

Ce să faci şi ce să nu faci de Sfânta Parascheva. Nu se mănâncă pepene roşu 

Cu toate că este o zi în care se ţine post, nici fructe nu se consumă în această zi. Este vorba despre cele închise la culoare şi pepenele roşu. Explicaţia ar fi că acestea amintesc de sacrificiul martiric. De Sfânta Parascheva nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce. Se împarte în schimb must și vin nou, dar și pâine sau lipie. Tot în această zi, se prezice vremea. Se spune că dacă este o zi frumoasă sau mohorâtă, la fel vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Şi ciobanii anticipează vremea în funcţie de mioarele lor, dacă acestea stau adunate una lângă cealaltă, este semn că va urma o iarnă grea.

Ce să faci şi ce să nu faci de Sfânta Parascheva. Femeile tinere sunt protejate

Numită “luminătoarea casnică a Moldovei”, Sfânta Parascheva protejează femeile căsătorite şi le ajută la naştere pe cele însărcinate. Ea căsătoreşte fetele nemăritate şi poartă de grijă animalelor sălbatice. Oamenii din popor credeau că aceasta umblă îmbrăcată în alb sau, negru şi locuieşte în munţi, în păduri sau în ostroavele mării, în cer, în lumea cealaltă. Fie că vorbim de Cuvioasa Parascheva făcătoarea de minuni din Calendarul Ortodox sau de Sfânta Vineri din popor, sfânta are o influenţă foarte mare asupra conştinţei poporului român. Astfel că, an de an, hramul acesteia transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din ţară, credincioşii închinând rugăciuni la racla cu moaştele acesteia.

image
image
image
image
image
image
istoria otopeni jpg
lumnare aprinsa slujba de inviere biserica jpeg
echinoctiul 2019 primavara jpeg
ninsori si ger in martie getty jpg
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net