Cât de rău va ajunge România în valul 4? Valeriu Gheorghiță: suntem deja în situația Italiei, de anul trecut

Ultima actualizare:

    Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare

Peste 15.000 de infectări pe zi, spitale pline până la refuz, sute de morți de COVID zilnic. Oare se poate mai rău de atât? Cum va arăta vârful acestui val 4? Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, a dat un răspuns îngrijorător joi dimineața, după ce și-a administrat a treia doză „booster”.

În acest moment, suntem deja în scenariul catastrofal prin care a trecut Italia în 2020, recunoaște medicul militar. „Este evident că spitalele sunt asaltate, copleșite în momentul de față cu pacienți cu COVID, lăsând la o parte celelalte categorii de boli, urgențele, accidentele rutiere... Este o situație extrem de complicată”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Cât va mai crește numărul infectărilor

Întrebat la ce să ne așteptăm pe mai departe, până unde va crește numărul infectărilor, specialistul mărturisește că deja suntem într-un punct critic. „Faptul că vorbim de un prag de 15.000 de cazuri, de 20.000 de cazuri nu mai are revelanţă în condiţiile în care vedem că în momentul de faţă capacitatea în secţiile de Terapie Intensivă este la maxim. Este deja depăşită. Orice caz în plus este un caz care nu va avea o rezolvare aşa cum trebuie din punct de vedere medical, iar eforturile şi pierderile vor fi mult mai mari pentru o situaţie pe care altfel am putea să o rezolvăm mult mai uşor şi într-un timp cât mai scurt”.

Când să ne așteptăm la o ameliorare

Greu de spus. Totul depinde de ceea ce face azi fiecare dintre noi. „Varianta Delta are un potenţial enorm de a genera mii şi mii de cazuri în fiecare zi. De ce? Pentru că sunt sute de mii de persoane care nu au niciun fel de grad de protecţie. Sunt încă persoane, pe care le vedem cu toţii, în mijloacele de transport în comun, acolo unde stau umăr la umăr, care nu respectă măsurile de prevenire, care nu folosesc masca de protecţie. Trebuie să fim solidari cu toţii şi să înţelegem că nu putem să răzbim în felul acesta dacă nu ne implicăm, dacă nu avem încredere în corpul medical. După două săptămâni, dacă începând de astăzi suntem mai atenţi şi mai precauţi în ceea ce priveşte respectarea măsurilor de prevenţie, mergem să ne vaccinăm într-un număr mai mare, am putea vedea o ameliorare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Cele 9 recomandări pentru români

Fiecare dintre noi trebuie să pună umărul, dacă vrem să scăpăm de acest COVID. Fiecare trebuie să se protejeze, dacă ține la sănătatea lui și nu vrea să ajungă la spital, unde, în acest moment, din cauza aglomerației, cu greu se mai găsesc locuri și condiții decente. „Putem crește cât vrem numărul de paturi ATI, să extindem capacitatea de internare, lupta cu pandemia nu va fi așa câștigată”, spune șeful CNCAV. El recomandă prevenția și a transmis românilor 9 recomandări:

  • Să respectăm regulile igienico-sanitare, să purtăm mască.
  • Să ne vaccinăm. „Doar prin vaccinare putem salva viețile semenilor noștri”.
  • Când nu știm ce decizie să luăm, să întrebăm, să discutăm cu medicul de familie.
  • Să ne luăm informațiile din surse oficiale, să nu ne lăsăm păcăliți de informații din surse obscure, de la persoane care nu știm cine sunt.
  • Să nu lăsăm garda jos.
  • Să stăm mai mult în casă, să respectăm distanțarea.
  • În cazul în care avem simptome, să rămânem acasă, să nu mai ieșim pe stradă crezând că avem o simplă răceală.
  • Să ne testăm.
  • Să nu întârziem prezentarea a spital, în cazul în care evoluția vedem că nu este așa cum trebuie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net