Călătorii în siguranță în vreme de pandemie. Cum reușesc ghizii de turism să se ferească de Covid-19

Ultima actualizare:
Mihai Oculeanu, ghid montan și național
Mihai Oculeanu, ghid montan și național

Ne putem bucura de vacanțe și călătorii chiar și în vremurile acestea sensibile de pandemie. Ne-o demonstrează mai mulți ghizi de turism care din primăvară și până acum au parcurs mii de kilometri cu autocarele și au intrat în contact cu mii de turiști, fără să se îmbolnăvească. Și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a lansat un ghid de călătorie în vremea pandemiei de Covid-19, unde vine cu sfaturi și recomandări.

Cel mai sigur mod de a te bucura de vacanță este să nu intri în contact cu nimeni străin și să călătorești cu mașina personală. Dacă acest lucru nu e posibil, ia-ți mai multe măsuri de precauție și atenție mare la detalii mici!

Informează-te în legătură cu destinația

Este destul de riscant să-ți programezi vacanțe cu două luni înainte. Situația de la destinație se poate modifica de la o săptămână la alta din cauza pandemiei. Ideal e să te orientezi spre locuri mai puțin aglomerate și comerciale. Înainte de a pleca la drum, verifică evoluția cazurilor, cerințele și măsurile impuse de autorități la fața locului. Dacă alegi să călătorești în afara granițelor țării, accesează site-ul MAE și informează-te asupra necesității intrării în carantină la destinație sau la întoarcere. Atenție – majoritatea statelor cer teste Covid.

Unde te cazezi

  • Curățenia și măsurile stricte de protecție împotriva coronavirusului sunt criterii care trebuie să primeze atunci când alegi pensiunea sau hotelul. Citește recomandările altor turiști, de pe forumuri.
  • Dacă mergi cu mașina și spațiul îți permite, pune de acasă, în bagaj, o lenjerie de pat, prosoape, o lavetă pentru o curățare suplimentară a obiectelor de uz comun din cameră (clanțe, înrerupătoarele, robineții, scaunul de toaletă, telecomanda, mânerele de la uși, dulapuri, ferestre)

Ce să îți pui în geanta de mână

Din bagajul de mână nu trebuie să-ți lipsească gelul dezinfectant sau o sticluță cu spirt, plus câteva măști sanitare. Dacă vei călători cu autocarul sau cu trenul, vei avea nevoie să le schimbi.Ia-ți de acasă apă și sendvișuri, pentru a evita aglomerația din benzinării.

Recomandări pe timpul călătoriei

  • Pe tot parcursul drumului cu trenul, autocarul sau avionul, vei purta mască de protecție. Nu e recomandat să o dai jos ca să mănânci. Dacă mai mulți vecini de scaun fac lucrul acesta, riscul de contaminare crește. Așteaptă până la pauze.
  • La călătoriile cu autocarul, organizatorii programează pauze dese, la benzinării sau locuri de popas special destinate. Aici se formează, de obicei, aglomerație, opresc autocare cu turiști de peste tot. Nu îți da masca jos nici în aer liber.
  • Tot în aceste pauze, oamenii au tendința să se adune în grupuri, să fumeze, să mănânce. Sunt situații periculoase! Păstrează distanța față de persoanele care nu fac parte din familie.

Secretele ghizilor care sunt săptămânal pe drumuri

Meseria lor este să călătorească alături de grupuri de turiști, să fie în contact cu sute de persoane pe săptămână. În ciuda riscului ridicat, nu s-au îmbolnăvit. Cum reușesc? Am stat de vorbă cu Mihai Oculeanu, Ady Yo și Cosmin Vasile și le-am aflat secretele.

Mihai organizează drumeții în aer liber

Turiștii merg pe munte în monom, la distanță
Turiștii merg pe munte în monom, la distanță

Mihai Oculeanu și colegii lui de la DCR Adventures organizează în fiecare weekend drumeții la munte. Au un grup relativ constant de turiști care îi însoțesc și cu toții respectă regulile, se protejează. „Masca o purtăm cu toții în autocar, iar în aer liber o dăm jos. Mergem în monom (n.r. șir indian) pe munte, la distanță unii de alții, iar până acum nu a fost niciun caz în grupul nostru. Sincer, mie nu mi-a fost teamă, atât timp cât știu că îmi iau toate măsurile de siguranță”, spune Mihai.

Cosmin Vasile are ce puțin o cursă pe săptămână
Cosmin Vasile are ce puțin o cursă pe săptămână

Cosmin și-a făcut până acum 6 teste Covid

Cosmin Vasile este ghid la o agenție mai mare de turism, Hello Holidays și, de la începutul lui iunie și până în prezent, a făcut săptămânal curse cu autocarul, atât în țară, cât și în străinătate. La fiecare cursă avea între 30 și 60 de turiști. „Am făcut 17 excursii în perioada aceasta de pandemie. Într-o săptămână, intram în contact, în medie, cu 80 de persoane străine. Mi-am făcut până acum 6 teste Covid și sunt ok. Cum reușesc? Din rucsac nu-mi lipsesc măștile și dezinfectantul, țin masca la nas chiar și atunci când vizităm obiective sau la popasuri aglomerate, păstrez distanța, iar masa am luat-o doar la terase, în aer liber”.

Cosmin și Ady colaborează și organizează împreună vacanțe în țară sau în străinătate
Cosmin și Ady colaborează și organizează împreună vacanțe în țară sau în străinătate

Ady: „Intru în contact cu 200-350 de turiști pe săptămână”

Cel mai „plimbăreț” a fost Ady Yo de la Ady Travels: „Am avut 2-3 curse pe săptămână, în ultimele două luni nu știu dacă am stat 4-5 zile acasă. Am fost în Turcia, Bulgaria, Grecia și România. Pe o singură cursă dus-întors am luat contact cu 80-120 de turiști. Într-o săptămâni, eu interacționez cu 200-350 de oameni. Am reușit să nu mă îmbolnăvesc pentru că am stat în permanență cu masca de protecție, chiar și în pauze. Turiștii la fel.


    Cosmin și Ady colaborează și organizează împreună vacanțe în țară sau în străinătate
Cosmin și Ady colaborează și organizează împreună vacanțe în țară sau în străinătate

Evident, ca în orice grup, sunt și persoane care nu respectă regulile, nu își țin corect masca, iar atunci le atrag atenția. Unii nu înțeleg sau nu vor, dar le sar în cap ceilalți călători, astfel că în autocar se respectă această măsură. De asemenea, mă spăl și-mi dezinfectez foarte des mâinile, atât de des, încât pielea mea a ajuns să devină ușor aspră”, explică ghidul. Mărturisește că își ia toate aceste măsuri nu atât pentru el, care e tânăr și sănătos, cât pentru familia pe care nu vrea să o expună.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net