Băncile străine au făcut ce-au vrut în România!

Ultima actualizare:

    Traian Băsescu
Traian Băsescu

"Aţi făcut profituri colosale, nu aveţi de ce să vă plângeţi şi speriaţi investitorii". Asta le transmit experţii în economie bancherilor austrieci. Totul după ce, Banca Centrală a Austriei le-a cerut bancherilor săi să nu mai finanţeze ţările din Europa de Est. Preşedintele Băsescu a fost cel care a luat atitudine şi a criticat intenţiile austriecilor.

Băncile străine fac ce vor în ţara noastră. Au demonstrat-o şi vor s-o facă din nou. Cel puţin cele trei mari bănci austriece, dacă pun în aplicare cerinţa bancherilor din ţara mamă.

Se pare că, şi unele dintre cele mai importante figuri ale economiei europene sar în capul austriecilor. Erik Berglof, economistul-şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a ţinut să precizez că anunţul autorităţilor austriece nu a fost făcut într-un moment potrivit şi că nu face decât să sperie investitorii din zonă.

De asemenea, preşedintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, a spus că societăţile bancare, firme-mamă, trebuie să dea bani în continuare sucursalelor din România. Nici la noi în ţară, economiştii nu au tăcut.

„Sunt nişte bănci private, care au venit să facă profit, iar acum nu-l mai pot obţine. Sunt pregătite să plece", explică Ilie Şerbănescu, fost ministru al finanţelor.

„Ne-am împrumutat la FMI ca să împrumutăm la rândul nostru aceste bănci, însă acum nu putem face nimic pentru a le opri", continuă acesta. Poate cea mai dură declaraţie, pe lângă cea a preşedintelui Băsescu, a fost a europarlamentarului Theodor Stolojan, fost premier al României.

„Băncile nu se vor retrage din România, pentru că e o piaţă foarte bună pentru ele. Au făcut ce-au vrut aici. Au intrat pe o piaţă virgină din punct de vedere al serviciilor bancare şi au practicat fel de fel de comisioane, de taxe. Au făcut profituri foarte bune în România", a spus Stolojan la RFI.

Fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu pune problema pe lipsa capitalului autohton. „Acum vedem reversul medaliei, efectele lipsei capitalului autohton. Am încercat să captăm bunăvoinţa altor state europene cu cadouri, iar acum observăm că nu există capital autohton. Băncile au finanţat consumul, nu dezvoltarea", spune Dăianu, citat de ZF.

Declaraţiile preşedintelui Băsescu au avut ecou şi în presa internaţională. „Financial Times" a scris despre afirmaţiile lui Băsescu: „Vă aduc aminte că aţi obţinut profituri uriaşe în România. Iar dacă astăzi vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia României nefinanţată, o vom considera un act lipsit de fair-play".

Iată ce măsuri ar putea lua Băsescu împotriva austriecilor!

Numai preşedintele Băsescu poate pune piciorul în prag. Click! are trei propuneri împotriva austriecilor care fac jocurile atât pe piaţa bancară din România, ca şi pe cea petrolieră.

1. Introducerea unei suprataxe pe bănci. "O suprataxă aplicată băncilor ar putea fi o soluţie, dar cred că, în final, s-ar reflecta tot asupra costurilor suportate de clienţi. Iar statul este unul dintre clienţii importanţi ai băncilor", explică analistul financiar Liviu Voinea.

2. Naţionalizarea temporară a băncilor cu probleme. „Ar trebui să trecem de la bătutul obrazului la pregătirea unui plan pentru înlocuirea acelor bănci", crede Doru Lionăchescu, preşedintele casei de investiţii Capital Partners.

Acesta propune, pe lângă capitalizarea CEC Bank, naţionalizarea temporară a unor bănci şi înfiinţarea cât mai rapidă a băncii-punte, care să acopere funcţia de creditare.

3. Modificarea contractului cu OMV. Odată cu vânzarea Petrom către OMV, preţurile pe piaţa carburanţilor din România sunt făcute de la Viena.

Ca să răspundem cu aceeaşi monedă, guvernanţii români ar trebui acum să propună modificarea contractului de vânzare a Petrom către OMV, astfel încât statul român să preia o parte din producţia de ţiţei şi gaze a Petrom. Cum ar fi să daţi 50% din extracţie la stat?

BCR: «Continuăm finanţarea în România»

Directorul executiv al Băncii Comerciale Române, Dominic Bruynseels, a declarat că obiectivul prioritar al băncii-mamă, Erste Bank, rămâne finanţarea infrastructurii din România.

simeon stalpnicul png

„Erste îşi va păstra cel mai probabil expunerea pe ţara noastră. Este clar o presiune din partea băncilor-mamă, dar problema este cum vom gestiona situaţia. Noi de aici va trebui să decidem cum vom folosi aceşti bani", a spus Bruynseels.

Raiffeisen: «E cea mai interesantă piaţă»

Rezultatele obţinute la noi în ţară de grupul austriac Raiffeisen vor face ca piaţa locală să fie avantajată atunci când se va face evaluarea ţărilor.

simeon stalpnicul png

„Raiffeisen Bank România are unele dintre cele mai bune rezultate din grup. România va avea de câştigat în urma evaluării ţărilor unde se vor investi resurse", a declarat Steven van Groningen, preşedintele Raiffeinsen Bank România.

De asemenea, şeful Raiffeisen Bank International, Herbert Stepic, a spus că România este piaţa cea mai interesantă din zonă.

UniCredit Austria: «Nu neglijăm România»

În pofida anunţului Băncii Centrale a Austriei, UniCredit Bank Austria spune că nu-şi va neglija angajamentele în România.

simeon stalpnicul png

„UniCredit Bank Austria va continua să investească în România şi, cum creditarea este principala noastră activitate, vom continua să oferim fonduri clienţilor privaţi şi companiilor locale", a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al băncii, Phil Tiemon Kiesenhofer.

Vasile Toma, 45 de ani: „Am rate doar la o singură bancă. Plătesc la fel în fiecare lună, dar tot dau dublu înapoi. Băncile astea sunt în stare să ia şi pielea de pe noi, într-o zi. E mai bine să nu ajungi la mâna lor".Petruţa Avram, 37 de ani: „Avem rate şi eu şi soţul. Doar pentru creditul meu, de nevoi personale, plătesc 570 de lei lunar. Doamne fereşte să întârzii vreodată că n-au pic de milă băncile. Nu-i interesează că poate chiar nu ai de unde".Dorin Matei, 46 de ani: „Mă doare şi capul când mă gândesc. Am rate şi la casă. Vreo 2.000 de lei se duc lunar la bănci. Una nu a pierdut la noi în ţară şi nici nu va pierde. Cel mai bine e să nu ajungi la mâna lor".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net