Aşa se pregătesc 130.000 de sticle cu agheasmă

etichetare.jpg

Boboteaza
Românii sărbătoresc mâine Boboteaza

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Sute de mii de sticle şi butoaie cu apă sfinţită, slujbe, cruci aruncate în apă. În toată ţara sunt în toi pregătirile pentru Bobotează, sărbătoare care aminteşte de botezul lui Iisus Hristos în apa Iordanului.

Cu Boboteaza, urmată de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, în data de 7 ianuarie, se încheie ciclul tradiţionalelor sărbători de iarnă. Prin ritualul specific acestui eveniment religios, în această zi se sfinţesc apele mari şi se purifică mediul înconjurător de forţele malefice. În fiecare an, sute de mii de români merg la biserici pentru a lua agheasmă, adică acea apă care, în cadrul unui ceremonial religios, primeşte virtuţi terapeutice miraculoase şi nu se strică de-a lungul anului.

etichetare-2.jpg

etichetare sticle
Zeci de persoane au muncit ca să eticheteze sticlele pregătite pentru apa sfinţită

La Constanţa, de exemplu, pregătirile pentru ziua cea mare erau în toi: peste 130.000 de sticle de 500 ml sunt pregătite din timp pentru credincioşi, iar apa sfinţită urmează să fie îmbuteliată. Tot aici, mâine, IPS Teodosie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia Slujba de Sfinţire Mare a apei, la sfârşitul căreia vor fi aruncate trei cruci în apele mării. Mii de bucureşteni sunt aşteptaţi şi la Patriarhie, unde an de an sunt pregătite zeci de butoaie cu apă sfinţită.

 

Cele mai interesante tradiţii

busuioc.jpg

busuioc
Crucea este aruncată în apă

Potrivit tradiţiei, se consumă alimente specifice: grâu fiert cu miere, iar după apusul soarelui se poate mânca şi piftie.
Bărbatul cel mai vârstnic şi cel mai respectat dintr-o comunitate sorcoveşte pe străzile localităţii, pentru vreme bună şi pentru ca pomii să rodească mai mult decât în anul precedent.
În ajunul Bobotezei se fac ritualuri de aflare a destinului: fetele necăsătorite iau de la preot un fir de busuioc sfinţit, folosită în descântecele de chemare a ursitului. Fata care vrea să-şi afle destinul trebuie să postească, să se roage şi să pună bsuiocul sub pernă, în ajunul sărbătorii.
Tot pentru a afla cine e ursitul, tânăra care vrea să-şi afle destinul pregăteşte o turtă din făină sărată şi apă. Tânărul care îi aduce în vis o cană cu apă este ursitul ei.
Crucea este aruncată în apă, iar cei mai neînfricaţi bărbaţi se întrec să o recupereze.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5