«Adio, casă! La prima oră sunt la avocat, ca să scap de credit»

cheie32434.jpg

Legea dării în plată se aplică începând de azi!

Vineri (13 mai) e „ziua Z” pentru românii care să vor să înceapă o viaţă nouă în relaţia cu băncile. Intră în vigoare, după multe zbateri şi dezbateri, controversata lege a dării în plată. ”Când citiţi aceste rânduri, eu voi fi deja în biroul avocatului”, ne-a spus Marcela Ene.

Bucureşteanca în vârstă de 42 de ani şi-a privit joi (11 mai) casa mai atent decât oricând în ultimii 9 ani. Nu-şi mai amintea s-o fi studiat aşa, ungher cu ungher, de la prima vizită, când s-a şi decis s-o cumpere. Atunci, apartamentul era complet gol, doar gresia albastră strălucea. Lucrurile s-au mai schimbat. A apărut mobila, în urmă cu vreo şase ani biroul s-a transformat în camera copilului, iar filtrul de cafea a fost înlocuit cu sterilizatorul de biberoane.

”Mă leagă multe amintiri de acest apartament. Dar şi un contract de împrumut pe care nu mai pot să-l suport. Din punct de vedere financiar, ultimii trei ani au fost cumpliţi. Rata noastră sare de 2.000 de lei pe lună, pentru că am cumpărat apartamentul în perioada în care preţurile erau uriaşe”, ne-a mărturisit femeia. Ea e unul dintre primii români care va notifica banca de care o leagă un credit ipotecar pe care nu şi-l mai poate permite. Vrea să renunţe la apartamentul din sectorul 4 al Capitalei şi să scape astfel de orice datorie.

Legea care intră de vineri (13 mai) în vigoare îi permite acest lucru. ”Am luat încă de acum o săptămână legătura cu un avocat. Vom face o notificare prin care vom anunţa reprezentanţii băncii că vrem să cedăm casa. Nu ne e uşor, după atâţia ani. Dar mai sunt încă 21 de ani de plătit şi ne va fi imposibil. Şi aşa, ne împrumutăm de la o lună la alta ca să plătim ratele”, ne-a spus, tristă, Marcela. Legea „casă contra credit” le permite românilor să-şi stingă datoriile faţă de bancă cedând casa pe care au ipotecat-o.

Cine îşi poate da casa

De prevederile legii „casă contra credit” pot beneficia persoanele fizice care au contractat un credit ipotecar (altul decât ”Prima Casă”) de maximum 250.000 de euro pentru achziţionarea, construcţia sau modernizarea unei locuinţe, dar şi codebitorii, garanţii personali şi garanţii ipotecari. Legea îi ajută şi pe cei care sunt în procedură de executare silită, şi pe cei care au fost deja executaţi silit (au pierdut casa şi acum au poprire pe venituri). Actele necesare pentru această procedură sunt: notificarea către bancă, contractul de credit şi eventualele acte adiţionale, contractul de ipotecă, corespondenţa purtată cu banca, certificate de cazier judiciar. Primul pas este notificarea făcută băncii, prin intermediul unui avocat, notar sau executor judecătoresc. Apoi, puteţi negocia cu banca sau puteţi merge în instanţă.

Loading...
 
 

Citește și

  • Aurelian Temişan (43 de ani) şi Monica Davidescu (43 de ani) scapă în sfârşit de creditul care le-a îngreunat viaţa. După ce mai bine de un an s-au luptat în zadar prin tribunale, cei doi artişti au reuşit să ajungă la o înţelegere cu banca, chiar înainte ca legea dării în plată să treacă de Parlament.

  • Cine credea că băncile se vor resemna şi vor accepta legea dării în plată s-a înşelat. Ieri, Banca Naţională a trimis parlamentarilor, care rediscută acest proiect, o serie întreagă de modificări care, dacă vor fi incluse în lege, o vor face practic inaplicabilă.

  • Cu o săptămână înaintea intrării în vigoare a Legii dării în plată, românii cu credite nu mai au răbdare să scape de case și să le paseze băncilor. Avocaţii au primit deja sute de cereri de la clienţi care vor să renunţe la case iar în bănci este panică. Oamenii spun că sunt gata să renunţe la locuinţele - pentru care au plătit ani de zile - şi să piardă astfel zeci de mii de euro, doar ca să scape de datorii potrivit unui material digi24.ro. Legea dării în plată se aplică din 13 mai

  • Legea dării în plată a fost adoptată în Parlament. Actul normativ va fi trimis pentru promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1