6 sfaturi ca să cureţi covorul

Citeste tot despre: 

Covorul adună în fibrele sale praf, acarieni, microorganisme, fire de păr, resturi de mâncare. Dacă nu este aspirat şi curăţat des, covorul poate fi o adevărată sursă de îmbolnăviri.  Uite ce ai de făcut pentru a-ţi proteja sănătatea!

Mătură şi aspiră
Înainte de a începe munca propriu zisă,  trebuie să ştii că mocheta şi covorul se mătură şi se aspiră foarte bine. Este recomandat să foloseşti un aspirator care funcţionează cu apă. Astfel, praful nu va fi absorbit şi eliminat din nou în cameră. Însă, dacă nu ai un astfel de model de aspirator, ar trebui să fii foarte atent la sacul în care se adună praful. Acesta ar trebui să fie de unică folosinţă sau, dacă nu, măcar să fie foarte curat.

Scoate covorul pe bătător
Dacă observi că aspiratorul nu face faţă volumului mare de praf, este indicat să scoţi covorul în faţa blocului, pe bătător. În aer liber acesta se va curăţa mult mai bine, se va aerisi şi va mirosi a proaspăt. Atenţie! Nu lăsa covorul să stea la soare. Căldura excesivă şi razele soarelui ar putea să-l decoloreze.

Periază-l cu atenţie
Covorul, după ce a fost aspirat şi aerisit, se periază cu o perie specială înmuiată într-o soluţie formată din apă şi oţet. În timpul perierii vei îndepărta firele de păr si scamele care s-au prins între fibrele ţesăturii. Mai mult, covorul va deveni mai moale şi mai pufos, culoarea lui va fi mai puternică. Prin periere, ajuti fibrele să nu se tocească şi sa nu se subtieze. Atenţie! Nu freca foarte puternic pentru a nu distruge ţesătura!

Curăţă mocheta cu varză
Cum împrospătîm culoarea? Folosind o jumătate de varză proaspătă. Freacă bine covorul cu o jumătate de căpătână de varză proaspătă insistând în zonele care şi-au pierdut din strălucire. Aspectul tern al covorului sau mochetei va dispărea, lăsând în urmă culorile vii.

Sarea grunjoasă împrospătează culorile
Şi sarea se foloseşte cu succes la împrospătarea culorilor. Presară pe covor sau mochetă sare grunjoasă umedă şi lasă să acţioneze jumătate de oră. Apoi, perie covorul folosind o perie specială. Ultimul pas? Aspiră covorul foarte bine! Sarea va dispăreă lăsând în urmă culori reîmprospătate.

Bicarbonatul îndepărtează mirosul stătut
Uneori covorul emană un miros stătut de parf. Presară peste el bicarbonat de sodiu şi lasă să acţioneze jumătate de oră. Apoi, aspiră foarte bine!


Loading...