10 motive pentru care ar trebui să-ți vaccinezi rapid copilul

Ultima actualizare:

    Avem pe piață vaccinuri care sunt foarte eficiente față de toate varintele de virus SARS-CoV-2 Foto: Shutterstock
Avem pe piață vaccinuri care sunt foarte eficiente față de toate varintele de virus SARS-CoV-2 Foto: Shutterstock

Nu e părinte care să nu vrea tot ce e mai bun pentru copilul său, care nu vrea să-l protejeze și să-l știe sănătos. Tocmai de aceea ar trebui să nu mai stea pe gânduri și să-l vaccineze cât mai rapid anti-COVID, dacă are peste 12 ani. Imunologul american Gigi Kwik Gronvall, citat de Public Health, ne dă mai multe argumente pro imunizare.

Iată de ce serul anti-COVID este deosebit de necesar copiilor!

  • Vaccinul este sigur. Te temi să ca serul anti-COVID să nu aibă cine știe ce efecte adverse în timp, peste ani? E exclus așa ceva! „Niciun vaccin de până acum nu are efecte secundare la mai mult de două luni de la momentul administrării. Iar în ultimul an milioane de oameni au fost vaccinați, fără urmări”, explică Gronvall.
  • Nu doare, iar simptomele imediate pe care le dă sunt mai ușoare la copii decât la adulți. „Fiul meu, care urăște acele și în special vaccinul antigripal, a fost surprins să constate că abia a simțit injecția anti-COVID”, mai spune profesorul și epidemiologul american.
  • Previne îmbolnăvirea. E puțin probabil ca cel mic să nu fie expus la un moment dat la COVID, dacă nu a fost deja. Vaccinul previne atât infectarea, cât și dezvoltarea unor forme severe de boală, a unor simptome chinuitoare, precum și complicațiile pe termen mediu și lung. Infecția cu SARS-CoV-2 la copii nu e în toate cazurile așa ușoară pe cât ai crede. Este mult mai periculoasă decât gripa.
  • Complicațiile date de coronavirus, la o eventuală infectare, chiar dacă sunt rare, pot apărea chiar și la copiii care nu au comorbidități. În SUA, o treime dintre minorii spitalizați nu știau să aibă boli asociate. Și în România spitalele sunt pline de copii infectați. Unii își pierd viața.
  • Ți-e teamă de miocardită? Află că sunt infinit mai multe șanse ca cel mic să facă miocardită sau sindrom inflamator multisistemic la trecerea prin boală decât după vaccinare.
  • Sechelele post-COVID. Trecerea prin boală lasă urme în organismul micuților. „În continuare învățăm lucruri noi despre COVID. Rujeola, de exemplu, poate da complicații fatale oamenilor chiar și la 20 de ani după ce au avut-o. Timpul va spune dacă trecerea prin COVID va avea implicații similare pe termen lung, la copii”, a declarat Gigi Gronvall, citată de Public Health.
  • Îi protejezi pe ceilalți membri ai familiei. Vaccinarea scade riscul de infectare, dar și de transmitere a virusului. În schimb, copiii nevaccinați care merg la școală și socializează între ei se pot îmbolnăvi mai ușor și pot aduce acasă virusul, contaminându-și părinții și bunicii.
  • Evită carantina. Ca și adulții, copiii vaccinați, care intră în contact cu o persoană infectată, nu trebuie să stea în carantină.


    Vaccinați-vă acum și vă veți putea vizita bunicii de Sărbători
Vaccinați-vă acum și vă veți putea vizita bunicii de Sărbători
  • Puteți merge în vacanță de Sărbători. Având și copilul certificat verde, nu vor fi restricții la cazare, la plecat din țară, vă veți bucura de mai multe libertăți. De asemenea, ați putea merge mai liniștiți în vizită la bunici, la rude, puteți intra în mall-uri, la restaurante/cofetării.
  • Școala. Cu cât sunt mai mulți elevi vaccinați, cu atât scade riscul ca școlile/clasele să-și întrerupă activitatea fizică. Vaccinul le oferă copiilor șansa să meargă fizic la școală și să aibă o viață normală.

În România, s-au imunizat peste 27% dintre adolescenți


    Andra F. (14 ani) și-a făcut luna aceasta doza 2 Foto: RO Vaccinare / Facebook
Andra F. (14 ani) și-a făcut luna aceasta doza 2 Foto: RO Vaccinare / Facebook

Potrivit RO Vaccinare, până marți dimineața erau vaccinați cu cel puțin o doză 227.739 de adolescenți cu vârstă între 16 și 19 ani (27,78%). La categoria 12-15 ani, erau vaccinați 79.424 de persoane (9,46%). Serul folosit la copii este cel de la Pfizer, administrat, ca și la adulți, în două doze, la interval de 21 de zile. Părinții sau tutorii legali trebuie să-i însoțească pe cei mici la centru, să-și exprime acordul scris și să prezinte acte de identitate care să ateste calitatea lor (CI, pașaport, certificat de naștere).

În curând, vor putea fi vaccinați micuții de 5-11 ani

România a fost prima țară din Uniunea Europeană care în iunie 2021 a început vaccinarea copiilor de peste 12 ani. Acum ne pregătim pentru vaccinarea micuților de peste 5 ani. Serurile de la Pfizer, special create pentru această categorie de vârstă, sunt în curs de autorizare și ar putea ajunge în România în decembrie. Pentru anului 2022, țara noastră a contractat 1,2 milioane de doze pentru copii.

image
image
image
image
image
image
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net