Satu Mare: Spitalul groazei

Citeste tot despre: 

Spitalele Judeţene I şi II şi Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean II nu au căldură. Cea mai gravă situaţie este la psihiatrie, unde nu mai au nici curent electric.

Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Satu Mare a rămas fără încălzire şi curent electric după ce cazanul care alimenta Spitalul Judeţean II a fost oprit, existând pericolul de explozie. Bolnavii sunt nevoiţi să poarte mai multe rânduri de îmbrăcăminte pentru a îndura frigul din secţie, în condiţiile în care termperatura se apropie de aproape zero grade.

Academicianul Virgil Enătescu, directorul Secţiei de Psihiatrie susţine că frigul pe care trebuie să îl suporte în această perioadă este de nedescris, bolnavii fiind nevoiţi să-şi aducă de acasă pături şi haine groase. „Nu avem medicamente, gazul este închis, ni se ia curentul electric. Aceşti bolnavi primesc medicamente sedative, ori acestea încetinesc metabolismul, arderile şi termoreglarea. Ei sunt cei mai vulnerabili, răcindu-se organismul mor ca şi prin congelare, intră în hipotermie“, susţine Enătescu, unul dintre cei mai respectaţi oameni din România, autorul a opt brevete de invenţie, preşedintele Filialei Satu Mare a Uniunii Medicale balcanice şi al Societăţii Romîne de informatică Medicală şi totodată directorul Secţiei de Psihiatrie.

Condiţii inumane


Academicianul recunoaşte că nici el nu s-ar interna într-o secţie în care nu există căldură, curent şi condiţii de trai decente. „Joi le-am dat să mănânce orez cu apă, ieri le-am cumpărat pâine şi untură pentru a le da de mâncare“, susţine academicianul. Atât bolnavii cât şi cadrele medicale sunt nevoite să suporte temperaturile care se apropie de 0 grade.

L-am trimis pe soţul meu după haine. Nu mai puteam îndura frigul din spital. Sper să mă externeze cât mai repede“, spune Ileana Tomeac, o bolnavă care purta patru bluze şi două perechi de pantaloni.
Vântul puternic de joi seara a spart o mulţime de sticle din geam. „Am încercat să le acoperim cu tot felul de materiale plastice, care să încurce vântul de afară. Ne plouă în birouri, zilele trecute mi –a căzut tavanul din birou în cap“, spune Enătescu.

Află pe adevarul.ro cum a ajuns spitalul într-o stare atât de deplorabilă


Loading...