Record: coş de nuiele cât blocul

Ultima actualizare:

Tentativa de doborâre a recordului mondial şi intrarea în Guinness World Book Records are loc în cadrul Festivalul agrar "Turda Fest", care a debutat ieri la Cluj-Napoca.

Cei 16 ţigani din Turda, renumiţi pentru acest meşteşug tradiţional, au lucrat nouă zile la construcţia unui coş lung de 18 metri, lat de 10 metri şi înalt de peste 8 metri.

Coşul-gigant a fost proiectat de meşterul popular Ioan Pop, adus special din Vişeul de Jos, pentru a se ocupa de siguranţa şi rezistenţa coşului. Pentru construcţia lui s-au folosit 12 metri cubi de nuiele aduse din pădurea Petreşti, din judeţul Cluj.

"Vom fi singurii rromi din ţară, care doborară un record mondial", a declarat Teodor Troga, coordonatorul celor 16 muncitori.

Măsurătorile oficiale vor fi realizate duminică, în prezenţa a doi consilieri locali şi unui notar public, urmând ca acestea să fie trimise spre omologare către Guinness World Records.

Organizatorii vor să-i ofere coşului o utilitate pragmatică, astfel că acesta va rămâne la Cluj şi va fi folosit pentru expoziţii, degustări, lansări de cărţi şi alte evenimente de acest gen.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net