Pentru un an nou fericit și cu noroc, mâncați piftie, carne de porc și pește

Ultima actualizare:

„De la Crăciun până la Bobotează, în Bihor se mănâncă porc, fiindcă acesta scurmă pământul mereu înainte, și pește, fiindcă acesta înoată tot înainte. Găina, care râcâie pământul înapoi, simbolizează regresul, trecutul", a spus Crăciun Parasca, amintind că numele lunii ianuarie vine de la zeul Ianus, care era înfățișat cu două fețe opuse: una privea înainte, cealaltă, înapoi, scrie ADS Oradea.

Pentru obraji fragezi

În privința piftiei, Parasca a amintit că, în Bihor, femeile mănâncă din ea, până la Bobotează, pentru a avea obrajii rumeni și fragezi. Despre pește bihorenii au considerat mereu că aduce noroc, dacă e consumat la masa de Revelion. Cu toate acestea, superstițiile din alte zone, legate de solzii de pește, nu au prins la noi în județ. „La noi nu se obișnuiește să se pună solzi de pește sub preș, la intrare. Acesta nu e un obicei bihorenesc, cum de altfel nu e nici umblatul cu sorcova", a spus Crăciun Parasca.

Boabe de fasole sau mazăre

La cumpăna dintre ani, mâncărurile joacă un rol important, cel mai des în această zi punându-se pe masă friptură de purcel. De asemenea, se spune că cine mănâncă în prima zi din an mâncăruri preparate din diferite boabe (fasole, mazăre) va avea bani mulţi în noul an.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net