Opt bănci au mai mulţi bani pentru «Prima Casă»

Ultima actualizare:

    BCR şi BRD obţin cele mai mari suplimentări de fonduri
BCR şi BRD obţin cele mai mari suplimentări de fonduri

Nici una din băncile participante la programul "Prima Casă" nu a fost eliminată în urma revizuirii rezultatelor la 3 luni, dar plafoanele au fost regândite. Primele două bănci din piaţă, BCR şi BRD au beneficiat de cele mai consistente suplimentări, însumând în prezent două treimi din plafonul total de 1 miliard euro alocat pentru program.

Din cele 19 bănci înscrise iniţial în programul "Prima Casă", 8 au beneficiat de majorări ale plafonului, tot atâtea şi-au văzut plafoanele iniţiale reduse, în timp ce pentru 3 bănci plafoanele au rămas neschimbate.

În principal, băncile mari au reuşit să convingă Fondul să le aloce mai multe garanţii în Programul "Prima Casă", prin numărul de credite deja acordate sau de dosare aflate în analiză.

BCR şi-a majorat plafonul cu 35%, de la 312 milioane euro la 420 milioane euro. Iar nivelul iniţial pentru BRD a crescut de la 171 milioane la 250 milioane euro, respectiv cu 45%.

Banca Transilvania a obţinut din partea fondului o suplimentare a plafonului de 56%, până la 27 milioane euro.

Raiffeisen Bank are la dispoziţie peste 7 milioane euro în plus pentru a acorda credite prin programul "Prima Casă". Noul plafon este stabilit la 42 milioane euro, cu 21% mai mult decât primise iniţial. O surpriză a venit din partea uneia dintre cele mai mici bănci participante în program.

ATE Bank a beneficiat de cea mai amplă suplimentare a plafonului pentru "Prima Casă" - de 85%. Noul nivel se situează la 6,5 milioane euro, în condiţiile în care limita iniţială de 3,5 milioane euro a fost epuizată încă din prima lună. Alte trei bănci se înscriu pe lista majorărilor de fonduri: Millennium, Alpha şi Garanti.

Mai multe informaţii despre bănci şi alte instituţii financiare găsiţi pe Conso.ro.

12% din bani, pentru promisiuni de garantare

În urma redistribuirii, Fondul de Garantare a impus şi o nouă regulă. Cel puţin 12% din totalul plafonului alocat va putea acoperi numai promisiuni de garantare, în vederea stimulării sectorului construcţiilor.

"S-a stabilit ca din plafoanele alocate, un procent de 12% să fie folosit pentru promisiuni de garantare, astfel încât să fie încurajate şi tranzacţiile pentru construcţiile încă nefinalizate", au precizat pentru Conso.ro, reprezentanţii Fondului de Garantare.

În primele 3 luni, din cele aproximativ 5.000 de credite acordate prin programul "Prima Casă" majoritatea au avut ca destinaţie cumpărarea de imobile deja existente şi doar 200 de clienţi au optat pentru construcţia unei case.

Bănci afectate!

Cele mai afectate bănci în urma redistribuirii realizate de Fond sunt Bancpost, CEC Bank, Volksbank, Piraeus Bank, UniCredit Ţiriac Bank, Banca Românească şi Intesa Sanpaolo Bank.

Acestea au pierdut între 60 şi 70% din plafonul iniţial. CEC Bank a rămas cu un plafon de 22,58 milioane euro, Banca Românească - cu 27,4 milioane euro, iar Volksbank - cu 19,04 milioane euro.

Pentru a impulsiona vânzările, CEC Bank a decis scăderea dobânzii pentru dosarele primite până la finalul anului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
On Cloudboom Strike jpg
image
image
image
image
image
image
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net