„Oiţele“ responsabile pentru patru decese în Maramureş

Ultima actualizare:

Până la această oră, au fost consemnate în total patru decese dintre care doi adulţi şi doi copii, provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată. Intoxicaţiile de ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontană. Pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. De aceea, Ministerul Sănătăţii recomandă consumul exclusiv de ciuperci din cultură şi nu din flora spontană a pădurilor.

Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul termic de preparare a lor şi de starea de sănătate anterioară a victimei. Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci, variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie. Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie scurtă ,cazuri în care simptomele apar în minim 15 minute şi maxim 3 ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinații, tulburări, nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului şi transpiraţii. Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie lungă, la care simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii,  tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie.  În aceste cazuri, după două zile de la ingestie apare coma şi apoi decesul.

Ministerul Sănătăţii, recomandă populaţiei ca în cazul apariţiei simptomelor de intoxicaţie cu ciuperci să se prezinte urgent la Unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau să se adreseze Serviciului de Ambulanţă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net