Noi cutremure puternice în Pacific UPDATE

Ultima actualizare:

UPDATE 04:18

Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific a anulat toate alertele privind producerea de tsunami în toată regiunea Paicificului, la peste două ore după instaurarea acestora, în urma puternicelor cutremure produse în această noapte. Măsurătorile nivelului apelor a indicat că seismele au produs un val  care s-a propagat în zonă, însă a fost de mici dimensiuni.

UPDATE 03:27

Un alt seism puternic a lovit joi dimineaţă centrul Japoniei, provocând rănirea a cel puţin 18 persoane, distrugerea unor locuinţe şi paralizarea transporturilor, informează autorităţile şi mass-media locale, citate de AFP. Japonia se confruntă şi cu o altă forţă distrugătoare a naturii, taifunul Melor atingând coastele arhipelagului nipon, în prefectura Aichi de pe insula Honshu. Cu vânturi ce au viteze de până la 200 km/h, şi ploi puternice, taifunul Melor a provocat deja distrugeri importante.

În plus, alerta de tsunami a fost extinsă şi pentru Australia, Noua Zeelandă, Indonezia, insulele Samoa şi Tonga,  a informat  Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific.

UPDATE 02:50

Un nou seism cu magnitudinea de 7,3 grade a zguduit arhipelagul Vanuatu la circa o oră şi 10 minute după producerea unui prim seism de 7,8 grade care a dus la emiterea unei alerte de tsunami pentru numeroase state din Pacificul de Sud, informează Institutul american de geofizică (USGS), citat de agenţiile internaţionale.

UPDATE 02:30

Centrul specializat din Pacific a emis alertă de tsunami pentru 11 naţiuni, printre care Papua Noua Guinee, Fiji, Vanuatu, Noua Caledonie, insulele Solomon şi Kiribati.

Poliţia din Vanuatu susţine însă că seismul nu a fost resimţit în capitala Port Vila şi că nu s-a raportat o creştere a nivelului apei oceanului.

Pe de altă parte, autorităţile din Noua Caledonie au anunţat că evacuează populaţia de pe ţărmul de est şi din insulele Loialităţii, aflate în apropiere.

Un purtător de cuvânt din capitala Noumea susţine că se aşteaptă ca tsunamiul să lovească ţărmul la ora locală 11.15 (00.15 GMT).

Seism în Pacificul de Sud

Un puternic seism cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter a zguduit Pacificul de Sud în această noapte, în apropierea arhipelagului Vanuatu.

Cutremurul a avut epicentrul la aproape 300 de kilometri nord-vest de insula Santo, la o adâncime de 35 de kilometri.

Imediat după producerea cutremurului, Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific a emis o avertizare regională.

Pentru moment, nu există rapoarte privind eventuale victime sau pagube materiale în arhipelagul Vanuatu, compus din circa 300 de insule.

Filipinele, lovite din nou de cutremur

Cu foarte puţin timp înainte, Institutul american de geofizică (USGS) anunţase producerea unui seism cu magnitudinea de 6,7 pe scara Richter în sud-estul provinciei Sulu din arhipelagul Filipine, fără a se emite alrtă de tsunami în acest caz.

Epicentrul seismului, produs la ora locală 05.41, a fost localizat la 297 km sud-est de Jolo, capitala provinciei insulare Sulu. Adâncimea la care s-a produs cutremurul este de 582,8 km, a mai precizat sursa citată.

Iniţial, magnitudinea cutremurului a fost evaluată de USGS la 6,9 grade pe scara magnitudinii de moment.

Până în prezent nu s-au raportat victime sau pagube materiale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net