Ziua Pământului 2020. Azi sărbătorim a 50-a aniversare a planetei. E cea mai mare manifestare civică din istoria omenirii

Ultima actualizare:
Manifestațiile de amploare din America au deschis ochii întregii lumi cu privire la pericolul poluării
Manifestațiile de amploare din America au deschis ochii întregii lumi cu privire la pericolul poluării

Ziua Pământului 2020. În fiecare an, la 22 aprilie, sărbătorim ziua planetei Pământ, iar acum celebrăm cea de-a 50-a aniversare. Anul acesta ne aflăm în plină pandemie de coronavirus. Economiile lumii au oprit motoarele și funcționează în sistem de avarie. Oamenii stau în case. Aerul nu mai este otrăvit cu noxele degajate de mașini. Fabricile, uzinele și marii poluatori mondiali și-au închis temporar porțile. Toate acestea ar putea fi un lucru bun, o gură de oxigen pentru o planetă înecată în otravă.

Ziua Pământului a fost celebrată pentru prima oară în anul 1970 când zeci de mii de americani au manifestat pe străzile din New York împotriva poluării industriale. De atunci a început să se vorbească din ce în ce mai mult despre protejarea mediului, despre efectele nocive ale poluării. Manifestația nu a trecut neobservată de politicieni, iar în urma ei a fost creată Agenția pentru Protecția Mediului. Cu timpul, au fost date legi privind calitatea aerului și a apei, dar și pentru protejarea speciilor pe cale de dispariție.

Ziua Pământului 2020, cel mai mare eveniment civic al planetei

Această mișcare pro natură și pro mediu s-a născut într-o perioadă când în America au avut loc mai multe evenimente deosebite: înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, „Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimmy Hex, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată „semn al prosperității”. Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des.

Ziua în care a intrat în vigoare Acordul de la Paris

În 2016, Națiunile Unite au ales Ziua Pământului, drept ziua în care intra în vigoare istoricul acord de la Paris privind schimbările climatice. Acordul de la Paris pledează pentru reducerea creșterii prognozate de 4,5 grade Celsius la 3 grade Celsius, ceea ce ar reduce și impactul asupra naturii. Însă o menținere a creșterii temperaturilor cu 2 grade Celsius sau chiar cu doar 1,5 grade Celsius ar putea proteja speciile sălbatice.În prezent, ecologiștii trag semnale de alarmă asupra problemelor de mediu ale planetei: poluarea aerului, a apelor și a solului, distrugerea ecosistemelor, dispariţia a mii de specii de plante şi animale şi epuizarea resurselor naturale.


    Manifestațiile de amploare din America au deschis ochii întregii lumi cu privire la pericolul poluării
Manifestațiile de amploare din America au deschis ochii întregii lumi cu privire la pericolul poluării

Ziua Pământului, Scurt istoric

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri. După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre. În anul 2009, organizația națiunilor Unite, (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde. În 2017, de Ziua Planetei Pământ, NASA a lansat un site unde oamenii pot „adopta” părți ale planetei.

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net