Zece ore la coadă ca să se închine la Icoana Făcătoare de Minuni

7-act-1-3col15cm.jpg

Credincioșii au așteptat răbdători să intre în biserică
Foto: Tatiana Solomon

Zeci de mii de oameni s-au strâns, în ultimele trei zile, la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj. Au venit să se închine la Icoana Maicii Domnului, în ziua Adormirii Ei. Au stat şi zece ore la coadă pentru a atinge sfânta pictură, iar unii au înconjurat biserica în genunchi, rugându-se pentru iertarea păcatelor.

E zi de mare sărbătoare pentru întreaga Creştinătate. În fiecare an, în data de 15 august, sărbătorim Adormirea Maicii Domnului, iar la Mănăstirea Nicula are loc unul dintre cele mai mari pelerinaje de la noi. Vin credincioşi din toate colţurile ţării, chiar cu mult înainte de ziua praznicului.

Zoom
Corturile pelerinilor au umplut curtea mănăstirii
Foto: Tatiana Solomon

 

Unii îşi montează corturile pe pajiştea mănăstirii, alţii dorm chiar sub cerul liber, înveliţi în pături groase, pentru că, deşi în timpul zilei soarele străluceşte pe cer, noaptea se lasă răcoarea. Dar nimic nu mai contează atunci când ajung în faţa Icoanei Făcătoare de Minuni, chiar şi după zece ore de stat la coadă.

Zoom
Au înconjurat bisericuța de lemn în genunchi
Foto: Tatiana Solomon

În jur de 20.000 de pelerini se află la Nicula pentru a asculta Sfânta Liturghie, care începe la ora 9.00, şi pentru a înconjura de trei ori biserica, aşa cum e obiceiul. Slujba va fi oficiată de prelaţii ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, ÎPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, ÎPS Luca, Mitropolit de Zaporozhye şi Melitopol din Ucraina, respectiv PS Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Zoom
Oamenii se închină la Icoana Făcătoare de Minuni
Foto: Tatiana Solomon

 

Ca în fiecare an, după terminarea Liturghiei, oamenii sunt serviţi cu sarmale şi cozonac. Conform adevarul.ro, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat că pentru această zi specială au fost pregătite 20.000 de porţii de sarmale şi cozonac.

Click! spune

Zoom
Coada s-a întins de la intrarea în curtea mănăstirii și până la altar
Foto: Tatiana Solomon

 

La marele praznic al Adormirii Maicii Domnului ne reamintim de evenimentul religios de atunci: cu trei  zile înainte de trecerea la viaţa veşnică, Născătoarea de Dumnezeu a fost vestită de Arhanghelul Gavriil că a venit ceasul ca ea să se mute lângă Fiul ei prea iubit.

loading...
Loading...

Citește și

  • Icoana Maicii Domnului

    La data de 15 august, creştinătatea cinsteşte Adormirea Maicii Domnului, cel mai de seamă eveniment religios al anului, din grupul sărbătorilor care o preaslăvesc pe Sfânta Fecioară Maria. Cu prilejul acestei sărbători, din moşi-strămoşi, în tradiţia populară se împlinesc datini şi obiceiuri care atrag norocul în viaţa românilor.

  • Câteva zeci de mii de credincioşi din toată ţara sunt aşteptaţi să ajungă, până marţi, 15 august, la Mănăstirea Nicula, unul dintre cele mai mari pelerinaje ortodoxe din ţară. Călugării de la mănăstire au pregătit, ca şi anii trecuţi, 20.000 de porţii de sarmale şi cozonac. Ceremonia din 15 august va fi transmisă live pe Facebook, scrie adevarul.ro.