Vrei să ţii banii la bancă? Iată care sunt dobânzile!

Ultima actualizare:

    Cele mai mari dobânzi  oferite de bănci pentru  depozite depăşesc  cu puţin 2% pe an  pentru lei şi 1,5%  pe an pentru euro
Cele mai mari dobânzi oferite de bănci pentru depozite depăşesc cu puţin 2% pe an pentru lei şi 1,5% pe an pentru euro

Dacă dispui de o anumită sumă de bani şi vrei s-o depui într-un depozit de economii la o bancă, veştile nu sunt foarte bune. Dobânzile, atât pentru economiile în lei cât şi pentru cele în euro, sunt mici. Atât de mici încât există mari şanse ca atunci când vrei să retragi banii, să constaţi că scoţi mai puţin decât ai depus iniţial.

Jurnaliştii “Adevărul Financiar” îţi spun care este topul dobânzilor şi cât câştigi dacă depui 10.000 lei. 

În general, cele mai mari dobânzi la depozite de economii în lei sau euro se înregistrează în cazul băncilor mai puţin cunoscute, în timp ce instituţiile financiare de renume îţi oferă bonificaţii mai mici. Motivul este relativ simplu. Băncile cu o cotă de piaţă mai redusă încearcă să-şi atragă, în acest fel, cât mai mulţi clienţi. Astfel, cele mai mari dobânzi la depozitele în lei depăşesc cu puţin pragul de 2% pe an, iar asta mai ales în cazul economiilor cu scadenţa la 12 luni. 

  • Câştiguri la depozite pe trei luni - Cea mai mare dobândă pentru un depozit în lei constituit pentru o perioadă de 3 luni este oferită de TBI Bank şi anume 2,2% pe an. Astfel, pentru 10.000 lei economisiţi, dobânda netă, după impozitarea cu 16% a câştigului, este de 46,2 lei, potrivit calculatorului conso.ro. Numai că banca percepe un comision de trei lei pe lună, ceea ce înseamnă că din câştig se mai scad nouă lei, iar deponentul va rămâne cu numai 37,2 lei. Intesa Sanpaolo Bank oferă o dobândă de 1,75% pe an, iar Idea Bank şi Alpha Bank oferă o bonificaţie de 1,6% pe an. Cu o dobândă de 1,6% pe an, pentru un depozit la trei luni de 10.000 lei vei câştiga 33,6 lei net, fără a mai scădea eventuale alte comisioane. La o dobândă de 1% pe an şi aceeaşi sumă economisită timp de trei luni, dobânda după impozitare este de numai 21 de lei.  
  • Câştiguri la depozite la 6 luni – Şi pentru depozitele constituite pe o perioadă de şase luni tot TBI Bank oferă dobânda cea mai mare, şi anume 2,3%, ceea ce echivalează cu un câştig de 96 de lei. Intesa Sanpaolo Bank îţi oferă o bonificaţie de 1,9% pe an pentru 10.000 lei economisiţi pentru şase luni, Alpha Bank – 1,8% pe an, iar Marfin Bank şi Idea Bank – 1,7% pe an. 
  • Câştiguri la depozite pe un an – Persoanele care îşi ţin banii la bancă pentru 12 luni – într-un depozit pe un an – primesc dobânzi puţin mai mari. În prezent, băncile care afişează bonificaţii de peste 2% pentru această scadenţă sunt TBI Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Banca Comercială Carpatica şi Idea Bank. De exemplu, la TBI Bank dobânda este de 2,65%, ceea ce îţi aduce un câştig net de 222 lei. 
  • Dobânzi pentru economii în euro. Jurnaliştii “Adevărul Financiar” au calculat şi câştigurile pentru depozitele în euro. Astfel, pentru 2.000 euro depuşi într-un depozit pentru trei luni o dobândă de 0,1% pe an va aduce un câştig de doar 0,42 euro. Însă, nu uita că există bănci care percep comisioane de administrare sau de retragere de numerar în afara scadenţei, iar aceste comisioane se pot încadra între 3-5 euro. La depozitele în euro cu scadenţă la 3, 6 şi 12 luni, TBI Bank oferă dobânda cea mai mare. Astfel, pentru un depozit la trei luni dobânda este 1,4% pe an, iar pentru 2.000 euro economisiţi reiese un câştig net de 5,88 euro. Banca percepe însă un comision lunar de un euro, adică trei euro pentru trei luni, potrivit datelor conso.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net