«Voi aţi greşit, voi să răspundeţi!»

miting14-act-1.jpg

Protestatarii îi compară pe politicieni cu teroriștii din gruparea islamistă ISIS
Foto: David Muntean

Nu vor să fie o generaţie de sacrificiu şi de patru zile ies seară de seară în stradă. La Bucureşti, cei mai mulţi sunt tineri, dar au venit şi mămici cu copilaşi de mână, pensionari, adulţi care erau copii în 1989. Toţi vor acelaşi lucru: să scăpăm de corupţie.

”Colectiv, Colectiv!”, ”Vrem 300, nu 600!”, ”Fără imunitate!”, ”Iertaţi-ne că am tăcut până acum!”. Asta strigă seară de seară protestatarii din Piaţa Universităţii.  În rond, o adolescentă, pictată pe obraji în culorile tricolorului, strigă şi agită o pancartă. Este însoţită de colegii de liceu. Ei, ca şi ceilalţi din piaţă, cred că este nevoie de o schimbare majoră în România.
”Ne trimit la şcoală, dar nu ne plătesc profesorii şi nu ne dau manuale. Nu le pasă că suntem obligaţi să locuim cu părinţii până la 30 de ani. În ţara noastră, ne-au făcut sclavi, slujitorii altora. Ajungem spălători de vase în restaurantele lor, vânzători în magazinele lor. Nu le pasă de noi, doar de miliardele lor. Nu avem viitor dacă nu ne facem auziţi. Vom fi coşmarul lor. Voi aţi greşit, voi să răspundeţi”, ne-a spus pe nerăsuflate una dintre eleve, iar colegii s-au grăbit să o aprobe.

miting2untitled-1.jpg

Foto: David Muntean

Andra şi Vladimir sunt şomeri. Ea a absolvit Facultatea de Teatru, iar el Arhitectura. ”Suntem şomeri de mai bine de un an. Ne dau părinţii bani de buzunar pentru că nu găsim nimic de muncă”, ne-au spus tinerii, pe care i-am surprins îmbrăţişaţi în timpul mitingului de protest.
La extrema cealaltă, un cuplu de pensionari. Stau mai în spate şi vorbesc pe şoptite, să nu îi audă şi altcineva. ”Au trecut 25 de ani, dar tot ne este frică să vorbim. Am venit la protest din solidaritate şi pentru că am fost impresionaţi de drama din clubul incendiat. Generaţia noastră a greşit în 1990 şi am ales pe cine nu trebuia. Mi-am pierdut speranţa că se va schimba ceva pentru că politicienii s-au înfipt bine la Putere”, ne-a spus pensionarul bucureştean.

Principalele revendicări ale protestatarilor

protest4-act-6.jpg

Foto: David Muntean
 • Premier tehnocrat;
 • Scăderea numărului de parlamentari de la 600, la 300;
 • Interzicerea traseismului politic și a alianțelor politice după alegeri;
 • Ridicarea imunităților în toate cazurile solicitate de procurori;
 • Confiscarea averilor ilicite și înăsprirea pedepselor în cazurile de corupție;
 • Orice politician condamnat să nu mai poată ocupa funcții în stat;
 • Majorarea bugetului pentru educație, sănătate, securitate și alte domenii de interes național;
 • Majorarea salariilor medicilor, cadrelor medicale, profesorilor, polițiștilor, jandarmilor, pompierilor, concomitent cu scăderea salariilor abuzive ale celor care conduc aceste sectoare;
 • Înăsprirea pedepselor pentru cei care dau și iau mită;
 • Majorarea salariului minim și pensii decente pentru toți românii;
 • Revizuirea și scăderea birocrației;
 • Simplificarea și clarificarea cadrului legislativ privind funcționarea societăților comerciale;
 • Protejarea pădurilor și înăsprirea pedepselor în cazul exploatărilor ilegale.
Loading...
 
 

Citește și

 • proteste in bucuresti

  Nici după ce au obținut demisiile lui Victor Ponta și a lui Piedone, dar și o „întâlnire” cu președintele Klaus Iohannis, românii nu vor să renunțe la a-și striga nemulțumirile. Aceștia s-au strâns în stradă și în a patra zi de proteste.

 • incendiu club colectiv

  Doi administratori şi doi angajaâi ai firmei contractate să monteze artificiile în Clubul Colectiv ar fi încercat şi chiar ar fi reuşit să distrugă mai multe probe, imediat după incendiu. Aceştia au fost ridicaţi vineri dimineaţa de la sediul firmei, în urma unor percheziţii, şi transportanţi la Parchetul General, unde sunt audiaţi.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1