Vizită la indigo după 20 de ani

Ultima actualizare:

    1999 Întâlnire istorică între  Papa Ioan Paul al II-lea şi  Preafericitul Teoctist
1999 Întâlnire istorică între Papa Ioan Paul al II-lea şi Preafericitul Teoctist

În primii săi 100 de ani de când există ca stat, România a fost vizitată de două ori de către Papa de la Roma. Vizita Papei Francisc, ce va avea loc între 31 mai şi 2 iunie, se produce la exact 20 de ani de la cea făcută de Ioan Paul al II-lea. Aceea a rămas în istorie ca fiind prima vizită a unui Papă într-o ţară majoritar ortodoxă.

Prima notă comună se impune de la sine: ambele vizite au fost programate în luna mai şi au durat trei zile. Ioan Paul al II-lea a fost prezent în România între 7 şi 9 mai 1999, Francisc se va afla între 31 mai şi 2 iunie, dar fără summitul de la Sibiu din 9 mai calendarul vizitei papale din acest an ar fi fost cu totul altul.

2019 Papa Francisc vine  vineri, 31 mai,  în România
2019 Papa Francisc vine vineri, 31 mai, în România

Apoi, o altă notă comună, venită: Ioan Paul al II-lea s-a aflat în ţara noastră exact în ziua când în calendarul catolic era sărbătorit cel dintâi sfânt catolic român, călugărul capucin Ieremia Valahul (8 mai). Papa Francisc va avea la rându-i o comuniune specială cu sfinţii catolici români: va beatifica duminică, 2 iunie, nu mai puţin de şapte noi sfinţi de pe aceste plaiuri, toţi foşti episcopi greco-catolici arestaţi şi maltrataţi în închisorile comuniste în urmă cu şapte decenii. În fapt, Papa Bergoglio va deveni astfel cel dintâi Papă ce beatifică români la români acasă şi nu oriunde, ci pe Câmpia Libertăţii, un loc intim legat de istoria românilor ardeleni. 

Ca şi în 1999, Papa se va întâlni la Bucureşti cu actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, se va ruga împreună cu acesta, şi va celebra, alături de comunitatea catolică, liturghia în catedrala „Sf. Iosif”. Nu va mai exista în Bucureşti o liturghie în aer liber, dar locul acesteia a fost luat de alte două organizate în provincie, la Şumuleu Ciuc şi la Blaj, plus o altă întâlnire cu tineretul catolic în centrul Iaşiului. De data asta, Papei i s-a permis să călătorească prin ţară, fapt îngrădit acum 20 de ani lui Karol Wojtyla. Aceasta ar fi diferenţa faţă de prima vizită!

Ca şi în urmă cu 20 de ani, Papa va locui şi se va odihni pe durata şederii sale în România la sediul nunţiaturii, adică ambasada Vaticanului la Bucureşti.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net