Virusul gripal, aproape anihilat de SARS-COV-2. De ce sunt foarte puține cazuri de gripă

Ultima actualizare:

    Febra apare în special la gripă și coronavirus
Febra apare în special la gripă și coronavirus

Numărul cazurilor de gripă a scăzut în toată lumea, iar principala cauză ar fi chiar noul coronavirus, spun experții de la OMS, dar și măsurile de protecție pe care populația le-a adoptat în lupta cu Covid-19.

Conform datelor colectate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), numărul cazurilor de gripă a scăzut. La nivel global, se estimează că rata infecţiilor gripale a scăzut cu 98% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. O explicaţie ar putea fi izolarea şi măsurile de protecţie, precum purtarea măştii şi distanţarea socială. Şi o altă explicaţie interesantă ar fi interferenţa virală, notează Hotnews, citând Mediafax.Când o persoană este infectată cu un virus, este mai puţin probabil să fie infectată de altul în acel timp. Institutul de Sănătate publică din Anglia a studiat probe prelevate de la aproximativ 20.000 de persoane în primele patru luni ale anului. A descoperit că, în cazul oamenilor care au avut gripă, şansele să aibă de asemenea coronavirus au fost cu 58% mai mici.

Medic infecționist: "În celula infectată de către un virus apare o rezistenţă la infecţia cu alte virusuri"

„Ar putea să fie asta o explicaţie, că există o concurenţă între virusuri, dar este de urmărit. Există în natură şi în biologia moleculară şi virală acest fenomen. În celula infectată de către un virus apare o rezistenţă la infecţia cu alte virusuri. De aici poate să apară acea concurenţă şi imposibilitatea de a te co-infecta cu alt patogen. Nu este cert că aşa va fi. Ţine foarte mult şi de modul în care acţionează virusul, de modul în care intră în celulă, dacă sunt competitori pe acelaşi mecanism sau nu. Ar putea să aibă într-adevăr o competiţie pe mecanismul de intrare în celulă. Poarta de intrare este epiteliul respirator de la nivelul faringelui, foselor nazale”, a declarat Ana-Maria Dobrotă, medic infecţionist, pentru Mediafax. Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) nu a comunicat nici un caz de gripă în România, în perioada 12-18 octombrie 2020.

Răceală, gripă sau Covid-19? Simptomele sunt asemănătoare. Iată cum faci diferența între ele!În Australia au fost 14 cazuri de gripă în aprilie, comparativ cu 367 în 2019. În Chile au fost 12 cazuri în perioada aprilie-octombrie, comparativ cu aproape 7.000 anul trecut. În UK au fost raportate 767 de cazuri, raportat la circa 7.000 anul trecut.

Gripa debutează brusc cu febră, dureri de cap și stare generală de rău
Gripa debutează brusc cu febră, dureri de cap și stare generală de rău

Asemănări între răceală, gripă și Covid

Toate cele trei afecțiuni se transmit pe calea aerului, prin tuse, strănut, contactul cu suprafețe contaminate și apoi atingerea feței. Coronavirusul este extrem de contagios. Nu se tratează cu antibiotice. În caz de răceală și gripă este nevoie de antivirale, iar infecția cu Covid-19 implică o schemă de tratament personalizată, la recomandarea medicului.  

Toate aceste simptome trebuie analizate în context. Probabilitatea să fie vorba despre Covid-19 e mai mare în cazul în care știți să fi intrat în contact cu persoane infectate (în ultimele 14 zile), ați participat la adunări și activități cu un număr mare de oameni, nu ați purtat peste tot mască, la locul de muncă nu se iau toate măsurile de distanțare și protecție.   

image
image
image
image
image
image
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net