Violența în familie. 800 de ordine de protecție, emise de polițiști într-o lună

Ultima actualizare:

    O femeie la 30 de secunde este bătută de bărbat
O femeie la 30 de secunde este bătută de bărbat

Violența în familie este un fenomen din ce în ce mai des întâlnit. Statisticile arată că o femeie la 30 de secunde este bătută de bărbatul ei. Unele îndură, altele însă au curajul să ceară ajutorul polițiștilor și să-și ia viața înapoi. Astfel că 800 de ordine de protecție au emise într-o lună de oamenii legii.

În luna martie 2021, în cazurile de violență în familie la care au intervenit, polițiștii au emis peste 800 de ordine de protecție provizorii.

Ordinul de protecţie provizoriu (OPP) se emite de către oamenii legii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică.

Asta înseamnă că femeile, pentru că ele sunt de cele mai multe ori victimele agresiunilor în familie, au fost lovite foarte tare. 

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă în familie se realizează din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă, formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie, de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane. Guvernul a introdus OPP, prin care polițiștii pot înlătura de îndată agresorul din domiciliu, în 2018.

Ce este ordinul de protecție provizoriu emis de polițiști

OPP este un instrument complementar Ordinului de protecție (OP), care se emite de către polițist, de îndată, cu caracter executoriu, fără termen și fără somație.

Are valabilitate de 5 zile, cu posibilitate de prelungire până la emiterea Ordinului de protecție de către instanță.

După ce polițistul va emite OPP, documentul va fi confirmat de către procuror, pe baza declaraților și a probelor strânse de către polițist.

Ulterior, procurorul va avea obligația să transmită OPP împreună cu toate dovezile existente la dosar către judecător, iar acesta se va pronunța prin emiterea unui OP. Prin actuala reglementare, polițistul va avea dreptul și obligația să se deplaseze la domiciliul victimei, să intre în domiciliu, chiar și cu forța, și să emită un OPP prin care să înlăture de îndată agresorul, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate.

Ordinul provizoriu va fi emis în baza unei Fișe de risc, prin care polițistul va stabili gradul de risc în baza evaluării de la fața locului.

Măsurile luate de polițiști împotriva agresorului prin ordinul de protecție

Dacă riscul pentru victimă este crescut sau foarte crescut, polițistul va emite un OPP, prin care pot fi dispuse următoarele măsuri pentru agresor:

  • Evacuarea din domiciliu cu interdicția de a reveni pe toată durata valabilității OPP;
  • Stabilirea unei distanțe minime de apropiere de victimă (de domiciliu, de locul de muncă, de școală, după caz);
  • Confiscarea cheilor, a armelor.
  • OPP și OP vor fi monitorizate de către polițiști, nerespectarea măsurilor dispuse prin cele două instrumente constituind infracțiune, pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea de la 1 lună la 1 an.

În procesul de monitorizare, polițistul va face verificări permanente prin toate mijloacele în vederea respectării măsurilor dispuse pentru agresor (vizite la domiciliu, culegere de informații de la vecini, serviciul victimei, școală, după caz).

De asemenea, după emiterea OPP, polițistul se va asigura că drepturile agresorului sunt respectate prin măsuri care vizează informarea corectă cu privire la OPP și respectiv îndrumarea și orientarea către un serviciu social specializat pentru găzduire și consiliere.

Când va purta agresorul brățară electronică

De asemenea, pentru agresor, se introduce obligația de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere (brățară electronică) în următoarele condiții:

  • Agresorul a fost obligat să păstreze o distanță minimă determinată față de victimă, față de copiii acesteia sau față de rude ale acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
  • Agresorului i-a fost interzisă deplasarea în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
  • Utilizarea sistemului de supraveghere electronică va fi posibilă dacă victima și, după caz, membrii familiei acesteia își exprimă acordul de a purta un astfel de sistem care permite verificarea respectării obligației agresorului.

În primele nouă luni ale anului trecut, polițiștii au emis peste 6.500 de ordine de protecție provizorii, aproximativ jumătate dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată.

Citește și: 

Ordinul de protecție provizoriu a intrat în vigoare! Cine își bate nevasta rămâne pe străzi

Cum a obținut Cruduța ordinul de protecție provizoriu împotriva iubitului bătăuș, Sego Dubravko

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
suflet pixabay jpg
Boieri fanarioţi călare şi o trăsură cu o familie de boieri de prim rang; desen de Chevalier Auguste de Henikstein
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net