«Vinul de anul ăsta? Şi calitate, şi cantitate»

Ultima actualizare:

    Familia Lupu intră în vie dis-de-dimineaţă
Familia Lupu intră în vie dis-de-dimineaţă

După o scurtă perioadă cu ploi şi frig, viticultorii au reluat recoltarea strugurilor. Marin Lupu e unul dintre podgorenii din Breaza (Buzău), care produc vinuri numai din soiuri nobile, premiate la concursuri tematice. Producătorul se arată optimist, fiindcă mustul are o concentraţie optimă de zahăr.

Aşa cum face în fiecare toamnă, Marin Lupu, viticultor în comuna buzoiană Breaza, şi-a mobilizat toată familia la cules, pentru a termina recoltarea strugurilor în această fereastră de vreme însorită.

«Recolta este  foarte bogată» 

”Suntem în perioada de cules la cabernet sauvignon. Am o plantaţie de şapte ani, creată de mine. Am ales acest soi pentru că se vinifică foarte bine. Strugurii au avut o coacere uniformă. Avem un moment al culesului foarte potrivit, după o vreme capricioasă, cu temperaturi neobişnuit de scăzute”, spune Marin Lupu pentru adevarul.ro. Membrii familiei şi ajutoarele intră printre rândurile de viţă-de-vie de dimineaţă, devreme, şi culeg până după-amiază. Cel puţin o săptămână ar mai fi de lucrat în vie, întrucât recolta este foarte bogată. Munca în vinificaţie presupune mai multe etape, care trebuie respectate cu sfinţenie, după cum explică viticultorul. ”După cules mergem acasă, facem desciorchinarea şi zdrobitul. O parte din recoltă va intra la macerat, pentru a căpăta culoare, acel roşu închis specific soiului. O să păstrăm şi o parte nemacerată, cu o procesare uşoară, pentru a scoate un roze. Cabernetul, din experienţa anilor trecuţi, dă un roze excepţional”, afirmă Marin Lupu.

Sute de litri de vin bun se află în crama familiei Lupu, iar regina este o Tămâioasă din 2011, dulce, cu care a câştigat medalia de argint la Sofia în 2015. Sunt semne că şi vinul de anul acesta va fi cel puţin la fel de bun, deoarece mustul are o concentraţie optimă de zahăr. ”Cu ajutorul unui refractometru controlăm zahărul din struguri, din zeama scursă, pentru a vedea gramajul de zahăr la litrul de must. Vom obţine peste 14 grade de alcool, parametri optimi pentru acest sortiment. Anul acesta, la vin, obţinem şi calitate, dar şi cantitate”, se laudă vinificatorul Aurel Lupu, fiul lui nea Marin.


    Nea Marin culege de zor
Nea Marin culege de zor

«Am cules mai târziu»

Şi viticultorii din Vrancea sunt convinşi că vinul din producţia 2021 va fi superior din punct de vedere calitativ. Ei consideră că vor obţine vinuri care vor depăşi în tărie 12 grade. „Am recoltat mai târziu, din cauza vremii, dar există o concentraţie mare de zahăr în struguri, ceea ce ne oferă ocazia să facem nişte vinuri deosebite, aromate. Spre exemplu, la soiul Traminer, am obţinut o calitate deosebită, cu 13,5 grade alcool”, dezvăluie Valentin Copaci, producător din Vrancea care lucrează nouă hectare de vie. Acesta a obţinut o producţie cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de kilograme pe hectar, în funcţie de soi. În Vrancea, cel mai mare bazin viticol al ţării, campania de recoltare a strugurilor încă nu s-a terminat. Potrivit Direcţiei Agricole Vrancea, la strugurii de vin s-a cules recolta de pe 13.000 de hectare, din totalul de 18.254 de hectare raportate de fermieri. Producţia medie la hectar este de 7.200 de kilograme, scrie adevarul.ro.

image
image
image
image
image
image
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net