VIDEO Premieră în aviaţia românească

Are 30 de ani şi a devenit prima femeie instructor de zbor din România pe un avion cu reacţie. Oana Ardelean a executat astăzi zborul de verificare şi a primit certificatul de calificare. Elev i-a fost chiar cel care a instruit-o, iar calificativul a fost maxim.

Totul s-a întâmplat la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc, în judeţul Buzău.
Pentru Oana Ardelean avionul IAR 99 nu mai are de mult niciun secret. Iar astăzi a dat examenul de maturitate pentru a deveni instructor pe un avion cu reacţie. Prima femeie instructor din România.
În cabină, Oana ocupă locul pilotului-instructor, iar în faţa ei stă elevul. De data aceasta elevul este cel care a învăţat-o meserie, comandorul Marius Ioniţă. El execută, acum, manevrele de decolare la comanda Oanei.
În aer, la peste 3 mii de metri, comenzile îi aparţin Oanei. Zborul de certificare durează o jumătate de oră şi elevul aflat la manşă execută manevrele indicate de instructor: viraje de luptă, lupinguri şi tonouri.
Căpitanul Oana Ardelean nu se simte cu nimic mai presus faţă de colegele sale pilot, chiar dacă de azi a devenit instructor.
Oana Ardelean a absolvit Academia Forţelor Aeriene în anul 2010, iar din 2011 este pilor în Escadrila 2 de instrucţie de la Boboc. Oana spune că va continua să se pregatească şi să înveţe chiar şi de la elevii săi. Aeronava pe care a devenit instructor este un avion subsonic de antrenament avansat şi atac la sol.

 

Loading...