Veste bună! Scade vârsta de pensionare

Ultima actualizare:

    Minerii sunt primii pe lista celor care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare
Minerii sunt primii pe lista celor care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

Veți ieși mai repede la pensie de acum încolo! Nu toată lumea, ci doar salariații care sunt încadrați în grupa I de muncă. Și cei care muncesc în condiții deosebite beneficiază de o reducere.

Legea de reducere a vârstei standard de pensionare pentru persoanele din grupa I de muncă a fost promulgată, săptămâna trecută, de președintele Klaus Iohannis.

Actul normativ este special gandit atât pentru pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în grupa I de muncă, cât și pentru cei care sunt încadrați în grupa a II-a și condiții speciale de muncă.

Cine lucrează în grupa I

Grupa I înseamnă cei care muncesc în subteran (mine, construcții de tunele, galerii), exploatări din cariere, instalații tehnologice ale centralelor nucleare, fabricarea carbidului, cocserie etc. Astfel, pentru fiecare an lucrat în grupa I se scad 6 luni.

Românii care sunt încadrați în grupa a II-a sau în condiții deosebite beneficiază de 3 luni în minus pentru fiecare an lucrat.

Pot fi ingineri, muncitori, tehnicieni, care lucreză în locuri unde nivelul noxelor depăşeşte nivelul maxim admis prevăzut în Normele de protecţie a muncii.

Cum sunt încadrați în grupe de risc

Nominalizarea persoanelor care se încadrează în grupele I şi II de muncă se face de conducerea unităţilor împreună cu sindicatele.

Vârsta de pensionare se reduce cu câte 12 luni, pentru fiecare an lucrat în cazul persoanelor încadrare în sistemul de apărare națională sau la ordine și siguranță public (militari și polițiști).

Care este vârsta de pensionare

Lunile se scad din vârsta standard de pensionare, care este de 63 de ani la femei şi de 65 de ani la bărbaţi. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel maxim de 35 de ani.

Pentru cadrele militare în activitate vârsta standard de pensionare este de 60 de ani, stagiul minim de cotizare în specialitate este de 20 de ani și stagiul complet de cotizare este de 30 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net